Skup u organizaciji Američke gospodarske komore

Ministar Marić najavio izmjene u poreznom sustavu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Plan je da u iduća dva ili dva i pol mjeseca iziđemo s jednim cjelovitim rješenjem promjena u poreznom sustavu koje ćemo onda i javno prezentirati«, kazao je Marić na skupu u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham)



ZAGREB Ministar financija Zdravko Marić najavio je u četvrtak da će Vlada uskoro predstaviti cjelovite izmjene poreznog sustava koje bi na snagu mogle stupiti iduće godine.


»Plan je da u iduća dva ili dva i pol mjeseca iziđemo s jednim cjelovitim rješenjem promjena u poreznom sustavu koje ćemo onda i javno prezentirati«, kazao je Marić na skupu u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham).


Nakon temeljite analize i iznalaženja cjelovitog rješenja, prve promjene moguće su tek početkom iduće godine, kazao je.




Porezni sustav treba učiniti jednostavnijim, treba biti transparentan, učinkovit i konkurentan, kako bi poduzetnici imali zadovoljavajuću razinu porezne stabilnosti i poticajnu atmosferu za investicije, istaknuo je ministar te dodao kako je svjestan da poduzetnicima treba porezna stabilnost i predvidivost.


Vrlo brzo ćemo imati cjelovito rješenje i tada ćemo ga prezentirati, poručio je.


Kazao je i kako se danas na sjednici Vlade predstavlja reformski paket za sređivanje javnih financija i ubrzanje rasta, koji je obveza prema Europskoj komisiji, ali i ono što treba Hrvatskoj i njenom gospodarstvu kako bi podiglo konkurentnost, a vladi kako bi ispunila svoje ciljeve, a to su gospodarski rast i stabilnost javnih financija.


Ono što ga posebno zabrinjava je trend rasta duga. »Nemamo alternativu nego ga stabilizirati i početi smanjivati«, kazao je.


Rekao je i kako država mora i može utjecati na olakšanje poslovanja poduzetnika, odnosno na administrativne barijere koje ih koče. Jako bitna stvar, kako je kazao, je javna administracija, koja ne smije biti sama sebi svrha. Ona mora biti servis i partner kako poduzetnicima tako i građanima i cijelom društvu.


»Ona je specifična, rigidna i velika, ali ne mogu reći da je u potpunosti neučinkovita. Ljudi u Ministarstvu financija su noćas cijelu noć radili na programu konvergencije. Kako ću ih pogledati u oči i reći im da su neučinkoviti?«, kazao je Marić.


Istaknuo je da se ove godine planira deficit ukupne opće države od 2,6 posto BDP-a, a da u isto vrijeme Hrvatska plaća 3,6 posto BDP-a kroz kamate. To je velik novac, rekao je ministar te dodao kako smo danas dva ranga ispod investicijskog rejtinga i kako to treba promijeniti.


»Stabilizacija javnog duga i njegov silazni trend je ono čime planiramo ‘napasti’ rejting agencije«, poručio je Marić.