Hrvatsko-američki odnosi

Ministar Kovač telefonom razgovarao s američkim državnim tajnikom Kerryjem, dogovoren skori susret u Washingtonu

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Neki hrvatski mediji objavili su da je Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je razlog američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj



Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač razgovarao je u petak navečer telefonski s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a u razgovoru je dogovoren i skori susret dvojice ministara u Washingtonu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.   


Hrvatski šef diplomacije i američki državni tajnik razgovarali su o hrvatsko-američkim odnosima, posebice suradnji na području energetike u srednjoj i jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva.


U priopćenju se dodaje da je u razgovoru “dogovoreno da će uskoro biti ostvaren susret ministar Kovača i državnog tajnika Kerryja u Washingtonu”. 




Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je dan ranije, reagirajući na pisanje nekih hrvatskih medija, kako je ranije planirani sastanak dvojice ministara u Washingtonu odgođen “zbog neodgodivih obveza obiju strana”, a to je potvrdilo i američko veleposlanstvo navodeći da je “jedini razlog odgode sastanka…u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina”. I hrvatsko ministarstvo i američko veleposlanstvo ustvrdili su da su odnosi dviju zemalja prijateljski i vrlo tijesni dodajući da dvije strane rade na ugovaranju novog termina za ovaj bilateralni susret.


Neki hrvatski mediji objavili su da je Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je razlog američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj.