Ministar kulture

Ministar Hasanbegović se očitovao: Ovo je linč i ludilo, moja je savjest čista, protivim se svim totalitarnim režimima

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim. Dapače, iz nastupa i radova isticao sam da su ustaški zločini ne samo opterećeni porazom već da predstavljaju najveće posrnuće čija sjena i zloduh stoji nad hrvatskim narodom", kazao je Hasanbegović



Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao je izjavu medijima o zadnjem skandalu, koji si je priredio proustaškim stavovima iznesenim u javnosti, prije nego je došao na poziciju u Vladi, prenosi televizija N1.


“Prvo, u vezi jučer objavljene fotografije – sve što sam imao reći sam rekao i nemam što dodati i oduzeti. O ostalome načelno: nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški ili komunistički režim. Dapače, iz nastupa i radova isticao sam da su ustaški zločini ne samo opterećeni porazom već da predstavljaju najveće posrnuće čija sjena i zloduh stoji nad hrvatskim narodom”, kazao je Hasanbegović.


Ponovio je i da se protivi svim totalitarnim režimima.




“Pripadam vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokracije, antifašizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, znastveno, moralno i političko stajalište. Koristiti selektivno periferne izjave izvađene iz konteksta, od prije 20 godina, iz mog mladalačkog, studentskog života predstavlja političku manipulaciju”, kazao je.


“Kao znanstvenik afirmirao sam se u znanstvenom životu, moji radovi su prošli navjeće autoritete i ne mogu se dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima. Moje ministarsko djelovanje se treba suditi po mom radu, a ne selektivnom manipulacijom činjenica iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u moralnom i u političkom i građanskom smislu. Sve ostalo sam spreman objašnjavati u svakom trenutku, u mirnom ozračju intelektualne rasprave, a ne u ozračju linča. Slučaj je poprimio i obilježja stanovitog ludila”, ustvrdio je kontroverzni ministar.


Podsjetimo, jučer su Novosti objavile fotografiju ministra Hasanbegovića s ustaškom kapom u društvu Velimira Bujanca, a otkriveno je i kako je bio suradnik časopisa “NDH” u kojem je pisao tekstove u kojima veliča ustaški pokret.


U međuvremenu reporter N1 zaputio se sa snimateljem u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku i zatražio primjerak magazina “Nezavinska Država Hrvatska” u kojem je izašla sporna fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.