Incident u Donjem Srbu

Ministar Božinović nakon pucnjave: ‘Osumnjičeni za krijumčarenje migranata u kriminalističkoj obradi’

Hina

»Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik«, dodao je Davor Božinović / Snimio Denis Lovrović

»Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik«, dodao je Davor Božinović / Snimio Denis Lovrović

»Osoba koju se osnovano sumnjiči je u pritvoru i naši stručnjaci iz kriminalističke policije i drugih rodova policije obavljaju razgovore kako bi prikupili sve informacije relevantne za nas u ovoj slučaju«, rekao je Božinović, dodavši da su imigranti većinom smješteni u zagrebačkom »Porinu«, te dijelom u Zadru

ZAGREB Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da je uhićenje osobe za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba sada stvar kriminalističkog istraživanja. »Osoba koju se osnovano sumnjiči je u pritvoru i naši stručnjaci iz kriminalističke policije i drugih rodova policije obavljaju razgovore kako bi prikupili sve informacije relevantne za nas u ovoj slučaju«, rekao je Božinović, dodavši da su imigranti većinom smješteni u zagrebačkom »Porinu«, te dijelom u Zadru.

Na pitanje koliko je hrvatski policajac spreman za rješavanje takvih kriznih situacija Božinovć je rekao kako dosad nije bilo situacije da se na granici u samoobrani moralo koristiti vatreno oružje. »Analizirat ćemo situaciju, no kada govorimo o potpori graničnoj policiji tu je interventna i specijalna policija s posebnim vidovima obuke«, napomenuo je.


 Ministar kaže kako su vozila koja su nelegalno prevozila imigrante dosad zaustavljana više-manje bez incidenta. »Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik«, dodao je.


Spremni smo i obučeni


Upitan hoće li se, s obzirom na pojačan pritisak na granicama, policija češće pripremati za krizne situacije, odgovorio je kako je hrvatska policija jedna od najobučenijih i najsposobnih u ovom dijelu Europe.




»Imamo najveći broj graničnih policajaca, to su dečki s iskustvom. Nama je najbolja pomoć koju možemo dobiti da sve policijske službe u okruženju odrade svoj dio posla«, istaknuo je.


 Kada je riječ o zapadnobalkanskoj ruti, objasnio je kako hrvatska policija ima više granične policije nego sve zemlje u okruženju zajedno. »Spremni smo i obučeni, na svaku situaciju reagiramo promptno, što se u konačnici vidi po statistikama«, rekao je ministar.


Naveo je i da je prije tri mjeseca u Europskoj komisiji postavio pitanje suradnje s Frontexom i potaknuo s čelnim osobama potpisivanje statusnih sporazuma koji bi podrazumijevali da države na zapadnobalkanskoj ruti dopuste da se snage Frontexa, koje prema tom planu idu do deset tisuća ljudi, mogu raspoređivati na njihovim granicama.


U kontaktu sa susjedima


O stanju migrantske rute već je razgovarao s crnogorskim kolegom, s obzirom da se ta zemlja spominje kao moguća nova ruta – Božinović vjeruje da se tu Frontex uključuje, a imaju i preliminarne razgovore o potpori kada je riječ o nadgledanju tog prostora helikopterima.


Idući tjedan o tome će razgovarati i s albanskim kolegom, a u ponedjeljak s povjerenikom EU za migracije Dimitrisom Avramopoulosom, pogotovo o obrisima nove migrantske rute koja ide preko BiH.


»Pozorno sve pratimo, u permanentnom smo kontaktu s relevantnim resorima u susjedstvu i držimo situaciju pod nadzorom kako bi hrvatski građani, kao i strani gosti, uživali u miru i sigurnosti«, naglasio je.


U srijedu je policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila furgon s austrijskim tablicama u kojem je krijumčar prevozio 29 migranata iz Iraka i Afganistana. Među migrantima bilo je i 15-ero djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo.


Ministar je odgovarao na pitanja novinara na Večernjakovoj biciklijadi na zagrebačkom Bundeku, kojoj je Ministarstvo unutarnjih poslova bilo partner.