Odgovor na kritike

Ministar Božinović: Svi kojima je odobren azil u Hrvatskoj su boravili zakonito; nezakoniti migranti često zlorabe institut azila

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Rekao je i kako se kod nezakonitih migranata dosad pokazalo da u većini slučajeva zlorabe institut azila, tj. da im namjera nije ostvariti tu vrstu zaštite (u 2017. godini čak 77 posto postupaka po zahtjevima za međunarodnu zaštitu obustavljeni su jer su osobe koje su podnijele zahtjev napustile Hrvatsku prije okončanja postupka), a provjere koje se provode dodatno potvrđuju kako se često ne radi o osobama koje su predmetom političkog progona ili drugog oblika proganjanja ili ugrožavanja ljudskih prava, već prije svega o ekonomskim migrantima



ZAGREB Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je ustvrdio kako su sve osobe kojima je odobren azil u Hrvatskoj, u našoj državi boravile zakonito u statusu tražitelja međunarodne zaštite.


»Prvi i osnovni uvjet za odobravanje međunarodne zaštite nije i jedini, ali je činjenica da su sve osobe kojima je odobren azil u Hrvatskoj, u našoj državi boravile zakonito u statusu tražitelja međunarodne zaštite«, rekao je Božinović odgovarajući na priopćenje Centra za mirovne studije koji su skandaloznom i netočnom ocijenili ministrovu izjavu da je »za azil prvi i osnovni uvjet zakonit ulazak u Hrvatsku«.


U Hrvatskoj u 2017. registriran 1881 tražitelj međunarodne zaštite


Ministar Božinović naglasio je da Hrvatska u potpunosti poštuje pravo na omogućavanje pristupa postupku međunarodne zaštite, što potvrđuju i konkretne brojke: u 2017. godini u Hrvatskoj je registriran 1881 tražitelj međunarodne zaštite.




»Hrvatska odobrava azil ili supsidijarnu zaštitu u svim slučajevima kada su ispunjeni zakonski uvjeti. Kako bi se osobama koje su u stvarnoj potrebi odobravanja zaštite omogućilo da sigurno i zakonito dođu u Hrvatsku, bez izlaganja opasnostima na putu i iskorištavanja od strane krijumčara, Hrvatska se priključila provedbi programa preseljenja. Uz to, u duhu solidarnosti provodi i premještanje iz Italije i Grčke. Na taj način u Hrvatsku po osnovi premještaja i preseljenja zakonito dolaze osobe za koje je, dakle, nedvojbeno utvrđeno da ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu«, istaknuo ministar Božinović.


Rekao je i kako se kod nezakonitih migranata dosad pokazalo da u većini slučajeva zlorabe institut azila, tj. da im namjera nije ostvariti tu vrstu zaštite (u 2017. godini čak 77 posto postupaka po zahtjevima za međunarodnu zaštitu obustavljeni su jer su osobe koje su podnijele zahtjev napustile Hrvatsku prije okončanja postupka), a provjere koje se provode dodatno potvrđuju kako se često ne radi o osobama koje su predmetom političkog progona ili drugog oblika proganjanja ili ugrožavanja ljudskih prava koji su osnova za odobravanje međunarodne zaštite, već prije svega o ekonomskim migrantima.


Dakle, nezakoniti migranti u većini slučajeva preko Hrvatske nastoje dospjeti do neke od zapadnih i sjevernih članica EU-a. I na razini Europske unije se upravo zbog povećanog broja takovih migranata sve veći naglasak stavlja na zakonite migracije, na postupke vraćanja i na rješavanje korijenskih uzroka migracija, dodao je ministar.


Mladi migrant iz Iraka nije zatražio azil u Hrvatskoj


Osvrnuo se i na slučaj mladog migranta iz Iraka koji je u Hrvatsku ušao u podvozju autobusa što je vozio od Beograda do Zagreba vraćen u Srbiju.


Budući da se u konkretnom slučaju 21-godišnjeg nezakonitog migranta iz Iraka radi o osobi koja nije zatražila azil u Hrvatskoj, primjenili smo mjere nužne za spriječavanje nezakonitog boravka na teritoriju EU-a, a koje su regulirane europskim zakonodavstvom, podsjetio je ministar unutarnjih poslova.


»Republika Hrvatska odlučna je u tome da zaštiti svoje granice, ujedno i vanjsku granicu EU-a. Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu s Ustavom RH, nacionalnim i europskim propisima te uz puno poštivanje relevantnih međunarodnih konvencija provodi postupak pružanja međunarodne zaštite i odgovorno upravlja kompleksnim procesom migracija«, zaključio je ministar Božinović.