Jedinstvo uz pomoć znanja

Ministar Barišić i dr. Šestan razgovarali o financiranju zajedničkih istraživanja hrvatskih znanstvenika u domovini i iseljeništvu

Hina

Tijekom sastanka ministar Barišić informirao je prof. Šestana o naporima Ministarstva usmjerenima  podizanju kvalitete hrvatske znanosti



Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić primio je u radni posjet dr. Nenada Šestana, jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, profesora na uglednome američkom Sveučilištu Yale, s kojim je razgovarao i o financiranju znanosti te projektima Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja“ koji već deset godina financira zajednička istraživanja hrvatskih znanstvenika u domovini i iseljeništvu, priopćeno je u subotu iz Ministarstva.


  Nenad Šestan diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu 1995., a 1999. doktorirao na Sveučilištu Yale pod mentorstvom prof. Paška Rakića, jednog od najboljih svjetskih znanstvenika u području neuroznanosti. 


 Dopisni je član HAZU-a, a kao profesor na uglednome američkom Sveučilištu Yale  dr. Šestan ima istraživačku grupu od 40-tak znanstvenika, od kojih je četvero iz Hrvatske.




  Godine 2011. prof. Šestan je za svoja istraživanja ljudskog mozga dobio 15 milijuna dolara od strane Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) iz tzv. “science stimulus package” koji je tadašnji američki predsjednik Barack Obama jednokratno dodijelio za znanstvena istraživanja.


  Tijekom sastanka ministar Barišić informirao je prof. Šestana o naporima Ministarstva usmjerenima  podizanju kvalitete hrvatske znanosti.


  Razgovarali su o razvoju karijera znanstvenika, a posebice načinima i mogućnostima uključivanja vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz svijeta u hrvatski znanstveni sustav kroz boravak i rad u Hrvatskoj.


 Tema sastanka bilo je i financiranje znanosti te projekti Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja“ koji već deset godina financira zajednička istraživanja hrvatskih znanstvenika u domovini i iseljeništvu.


  Profesor Šestan se posebno osvrnuo na razvijenu američku zakladnu tradiciju i donacije kojima se potiče razvoj znanosti i posebni programi te predložio razmatranje jačanja ovakvih inicijativa. Osvrnuo se i na svoju bogatu suradnju s hrvatskim kolegama i predavački angažman u Hrvatskoj te je iskazao spremnost za sudjelovanje u budućim inicijativama i projektima u kojima može dati doprinos.


 Ministar Barišić zahvalio mu je na spremnosti da aktivno pridonese zajedničkim naporima na unaprjeđenju sustava znanosti, navode iz Ministarstva.


 Kako dodaju, dr. Šestan radove objavljuje u najprestižnijim svjetskim časopisima, dopisni je član HAZU-a te dobitnik brojnih  međunarodnih priznanja. Objavio je oko 90 znanstvenih radova citiranih oko 10.000 puta.