Porečko-pulski biskup predvodio misu na Trsatu

Milovan: Dragi Istrani, što god se dogodilo, volimo Crkvu

Glas Istre

Nekoliko dana ranije u Pazinskom kolegiju održan je sastanak na kome je dogovoreno da će se porečko-pulska biskupija žaliti na odluku o nacionalizaciji imovine Župe Dajla



Kako se pretpostavljalo, unatoč aktualnoj situaciji oko Dajle i njegove možebitne ostavke, na misnoj propovijedi biskupa Milovana o tome nije bilo spomena, već se u širom kontekstu dalo iščitati poziv vjernicima na zajedništvo s cijelom Crkvom, osobito s Porečko-pulskom biskupijom, u trenucima kada, kako je rekao, “ima i danas onih koji suvremenim oblicima nastoje uništiti kršćansku vjeru”.


 – Pogledajmo prošlost i sadašnjost Istre očima vjere, jer bilo je i danas ima onih koji joj žele naštetiti, a to su svi oni koji nemaju vjeru, nadu i ljubav, čovjekoljublje i domoljublje u sebi. To čine sustavnim ubijanjem temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti, kao i rušenjem povjerenja u Crkvu, čuvaricu tih istih vrednota. Molimo i za njih da se otvore vjeri. Istru i Crkvu u njoj kroz povijest očuvali su samo ljudi vjere, koji vole Crkvu i poštuju jedni druge, a takve ovdje među vama danas vidim. Dragi Istrani, što god se dogodilo, volimo Crkvu, rekao je porečko-pulski biskup.


Inače, iz dobro obaviještenih svećeničkih krugova saznali smo da je u četvrtak poslijepodne u tajnosti u Pazinskom kolegiju održan sastanak između porečkog i pulskog biskupa, mons. Ivana Milovana, župnika u Dajli na odlasku Milivoja Korena i predstavnika apostolske nuncijature u Zagrebu u osobi tajnika nuncijature. 


Svrha sastanka je bilo potpisivanje punomoći nuncijaturi da se u ime biskupije žali na odluku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kojom je 10. kolovoza ponovno nacionalizirana imovina, a za što postoji rok do 15. rujna. Kako izgleda, ovime se biskup pokušava udobrovoljiti Vatikan i spasiti se od smjene koja mu je najavljena od nuncija Roberta Casarija. Doznajemo, međutim, da se biskup sad nalazi i pred naletom svećenika koji smatraju da ih se guralo u nepotreban sukob s Papom i kardinalom Bozanićem. U pismo kojeg je 10. kolovoza Milovan poslao kardinalu Josipu Bozaniću biskup, piše: “Danas (10. kolovoza) je objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa RH poništilo sve akte kojima je imovina bila dodijeljena Župi Dajla te da se sva imovina vraća u vlasništvo Republike Hrvatske. Vjerujem da je predmet našeg spora s oo. Benediktincima time završen. Nadam se da će svi prihvatiti odluku R. Hrvatske i da će time završiti ovaj spor koji je nanio veliku štetu cjelokupnoj Crkvi”.