Priopćenje SNV-a

Milorada Pupovca gađali ostacima hrane. Vlasnik restorana: “Nisu to bili moji gosti, tko bi tu imao limun”

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Prema jačini i preciznosti udarca prof. dr. Milorad Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana „Amfora"



ZAGREB Predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca zasad nepoznati počinitelj pogodio je danas popodne ostacima hrane dok je zajedno sa saborskim zastupnikom ove stranke Borisom Miloševićem prolazio zagrebačkom tržnicom Dolac.


– Nakon završetka saborske sjednice prolazili su pored biustroa “Amfora” na tržnici Dolac iz smjera ribarnice prema Trgu bana Josipa Jelačića. U jednom trenutku profesor Pupovac je osjetio udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća desne ruke, te u trenutku kada se oktrenuo vidio je da je pogođen sa većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći, mantilu, a neki, krupniji i krući, odbili su se od njegova vrata, ramena i ruku i rasuli po tlu.


Prema ja čini i preciznosti udarca profesor Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana Amfora. Ovo nije prvi ni fizički ni verbalni nasrtaj na predsjednika SDSS-a, ali jesrt prvi koji je uključio i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića.


Napad pred brojnim ljudima




S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost već i karakter potencijalnog opasnog fizičkog napada na njih, piše u priopćenju koje je javnosti poslalo Srpsko narodno vijeće, a potpisalo njegov potpredsjednik Saša Milošević.



Konsternirani smo činjenicom da je usred dana pred mnoštvom građana u trenutku dok je prolazio zagrebačkom tržnicom Dolac pored bistroa “Amfora” fizički napadnut Milorad Pupovac, saborski zastupnik,predstavnik Srba u Saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Način na koji je napad izveden ukazuje na visok stupanj izljeva mržnje i potrebu poniženja srpskog predstavnika u Saboru Milorada Pupovca.


S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi protiv srpskog predstavnika u Saboru,a intenzivirane nakon njegovog gostovanja na HRT-u u emisiji Nedjeljom u 2, bilo je pitanje trenutka kad će se fizički napad dogoditi. Očekujemo osudu ovog gnjusnog čina od držvnih tijela,političkih stranaka i gradjana te žurno pronaleženje izgrednika i sudsko procesuiranje.



Dodaje se da “po tome kako je izveden ovaj je napad za cilj imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu profesora Pupovca i njegovog kolege Borisa Miloševića”.


– S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme, a posebno proteklih tjedana protiv zastupnika Pupovca i SDSS-a ovaj napada ne treba nikoga iznenaditi, jer ta kampanja je je takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavclja, zaključuje se u priopćenju.


Vlasnik restorana Anđelko Mandac izjavio je za portal dnevnik.hr da Pupovca sigurno nije pogodio netko od njegovih gostiju već vjerojatno netko s tržnice.


– Profesor Pupovac je inače gost restorana, a danas mi je dosao i rekao da ga je netko gađao. Pitao sam ga tko, ali on je rekao da ne zna. Iz mog restorana nije ga nitko gađao. pa tko bi u restoranu imao limun, rekao je Mandac.


Porast nesnošljivosti u društvu


Pupovac je veljači 2016. poslao otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozoravao na porast nesnošljivosti u društvu, što je ilustrirao i svojim primjerom.


“U svega sedam dana u središtu Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, susjedi, studenti i suradnici koji su se zatekli u mom društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati ljudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili uzvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!”, požalio se tada Pupovac predsjednici Republike.


Prilikom ovogodišnjeg posjeta Hrvatskoj, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svojem je govoru na skupu Srpskog narodnog vijeća ispričao da ga je Pupovac upoznao s jednim napadom na njega u Zagrebu. “Rekao mi je što mu se dogodilo i možda nije primijetio kako je to na mene utjecalo. Vidio sam tada jednu tvrdu mušku suzu puštenu. ‘Nalijepili su mi na leđa jednu od Bad Blue Boys ili kakvih već oznaka’, rekao mi je Milorad. Tada sam prvi puta vidio u njegovim očima neku vrstu straha”, kazao je Vučić u govoru u dvorani Vatroslav Lisinski.