Desničari ogorčeni zabranom skupa

Miljak: Premijer i predsjednik su nas grubo izvrijeđali, ali ne bojimo se njihove diktature

Gabrijela Galić

Predsjednik HČSP-a zatražio je da Vlada podnese ostavku, te optužio premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića za »govor mržnje, diktaturu i jednoumlje te uvod u boljševički mentalitet«. Jobikk je najavio su da će Hrvatsku tužiti Europskom parlamentu i Vijeću Europe



ZAGREB  Predsjednik mađarskog Omladinskog pokreta »64 županije« (HVIM) László Toroczkai rekao je da njegova organizacija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj te da je Hrvatska povijesni saveznik Mađarske. Govoreći na konferenciji za novinare Međunarodne nacionalističke konferencije u organizaciji HČSP-a Toroczkai je rekao da su 1991. njihovi predstavnici kao dobrovoljci sudjelovali u obrani Hrvatske na području Osijeka i Vukovara, kao dragovoljci. 


– Stoga smo namjerno učinili da među 64 županije po kojima nosi ime naš pokret nema ni jedne hrvatske. Hrvatska je naš povijesni saveznik prema kojem nemamo nikakvih zahtjeva. Ono što nam je učinila hrvatska Vlada zabranivši naš skup je antidemokratski i slično onome što je svojevremeno napravila socijalistička partija Srbije i srpska Vlada kada su nam zabranili političko djelovanje. Odbacujemo laži koje su se o nama pojavile u medijima koji su stvorili pogrešnu sliku. Angažirali smo odvjetnike i uvjereni smo da ćemo dobiti sudski spor. Novac od odštete dat ćemo za obnovu hrvatskog sela Laslova. Jobbik je druga najjača stranka u Mađarskoj pa ćemo poduzeti i diplomatske korake, rekao je Toroczkai. 


Zastupnik Jobbika u mađarskom parlamentu i član njegovog Odbora za ljudska prava Gyula György Zagyva rekao je da je odluka hrvatske Vlade da zabrani skup skandal, te da će zbog nje prosvjedovati Jobbikovi zastupnici, ali i njihovi predstavnici u Europskom parlamentu i Vijeću Europe. 




– Kako je moguće da hrvatska Vlada želi u EU, a donosi odluke koje su nemoguće u EU, rekao je Zagyva. 


Predsjednik HČSP-a Josip Miljak zatražio je da Vlada Zorana Milanovića podnese ostavku, te optužio premijera i predsjednika Republike Ivu Josipovića za »govor mržnje, diktaturu i jednoumlje te uvod u boljševički mentalitet«. 


– Ne bojimo se njihove diktature. Nas i naše goste na grub su način izvrijeđali nazvavši nas nacistima i fašistima. To su teške uvrede i naša Vlada će nam morati odgovoriti zbog toga što je rečeno, a ako ne nađu suvisle odgovore, očekujemo da podnese ostavku. Na Međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji sudjelovali su i Angel Dzambaski iz bugarskog VMRO-a, Plamen Dimitrov iz Bugarskog nacionalnog saveza, Thibaut de Chassey, predsjednik Renouveau français, te Seth Van Passel iz flamanskog Voorposta. 


Desničari koje je okupio Miljak i danas su se držali zabrane okupljanja, jer je njihove najavljene skupove u četvrtak zabranio MUP. No, na Trgu bana Jelačića ponovo su se okupili antifašiti, ali i mala grupica krajnjih desničara. Stotinjak pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma prosvjedovalo je protiv održavanja međunarodnih skupova ekstremno desničarskih stranaka koje je policija zabranila.