Dogovor o detaljima izbora stranačkog predsjednika

Milinović: Milanović je fakin, takvog trebamo i u HDZ-u; Hasanbegović: Pitajte vidovitog Milana

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

"Priznajmo Zoranu Milanoviću da je i fakin u SDP-u kad treba. Trebamo imati fakina i u HDZ-u, ako to bude trebalo. Zoran Milanović je i ratnik za svoj SDP, ako treba, mi moramo imati i ratnika za HDZ, ako treba, kaže Milinović



ZAGREB Predsjedništvo HDZ-a okupilo se u ponedjeljak poslijepodne kako bi utvrdilo detalje izbora novog predsjednika stranke po načelu »jedan član jedan glas«.


Potvrdio je to novinarima uoči sjednice zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić te dodao kako će biti riječi i o predstojećim parlamentarnim izborima.


Na sjednicu je došao i prvi lički HDZ-ovac Darko Milinović, no nije želio otkriti hoće li se kandidirati za predsjednika stranke. Ocijenio je, međutim, kako u izboru budućeg predsjednika ulogu ne bi trebala igrati njegova usporedba s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem.


Milinović: HDZ-u treba i ratnik i fakin




»Odluku o kandidaturi donijet ću kad za to dođe vrijeme, ali pozivam sve one koji novog predsjednika HDZ-a hoće uspoređivati s najgorim premijerom u povijesti Hrvatske Zoranom Milanovićem pa mi moramo tražiti pandan Milanoviću, na taj način vrijeđamo sve predsjednike općinskih, gradskih i županijskih odbora, jer siguran sam da se svi oni mogu suprotstaviti najgorem premijeru u povijesti Hrvatske«, rekao je Milinović i ocijenio kako će novi predsjednik HDZ-a, tko god to bio, na parlamentarnim izborima pobijediti Milanovića.


»S druge strane, priznajmo Zoranu Milanoviću da je i fakin u SDP-u kad treba. Trebamo imati fakina i u HDZ-u, ako to bude trebalo. Zoran Milanović je i ratnik za svoj SDP, ako treba, mi moramo imati i ratnika za HDZ, ako treba. Milanović, kažu, ima nekakva velika iskustva u diplomaciji. Naravno, 90-ih ih je stekao, kad se ovdje ginulo i tu diplomaciju upotrijebio da blati, zajedno s Vesnom Pusić, svoju državu da je agresor, a nova paradigma je da je to slučajna država. I na kraju, vele da on ima veliku širinu pa, evo, ja mogu razgovarati korektnije, poštenije, otvorenije s nacionalnim manjinama, svojim prijateljima u IDS-u i HDSSB-u«, uvjeren je Milinović.


Ponovio je da će odluku o kandidaturi donijeti kad za to bude vrijeme, ali i ocijenio kako bi »možda dobro da HDZ ima dva kandidata i da ljudi mogu birati između dva kandidata«.


Mikulić: Najizglednija mi je kandidatura Plenkovića


Predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić već je javno podržao kandidaturu europarlamentarca Andreja Plenkovića, a novinarima je kazao kako je riječ o njegovu stavu te kako će o tome još raspravljati tijela u gradskoj organizaciji.


»Rekao sam da će podršku dobiti onaj kandidat ili kandidatkinja koji će nas odvesti do pobjede na parlamentarnim izborima, koji će se znati nositi sa zahtjevnom aktualnom političkom situacijom i rekao sam da je realno najizgledniji kandidat gospodin Plenković i da je on opcija koja se može očito nositi na patrlamentarnim izborima, ali to je moj stav. Kao predsjednik Gradske organizacije imam pravo izreći svoj stav svaki puta do sada, tako će biti i ubuduće, sazvat ću sva tijela gradske organizacije i donijet ćemo odluku na osnovu kriterija koje sam vam sada rekao«, poručio je Mikulić.


Hasanbegović: Pitajte vidovitog Milana


Aktualni ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović također nisu htjeli otkriti namjeravaju li se kandidirati na čelo stranke.


Hasanbegović je novinare uputio da o tome pitaju vidovitog Milana, a na pitanje što će biti presudno za odluku uzvratio je, »kako grah padne«