Ukrajinski ulagač

Milijarder s Forbesove liste ozbiljno zagrizao za škverove? Danas šalje izaslanike u Rijeku i Pulu

Jagoda Marić

Treba vidjeti kakvo je stanje u brodogradilištima, kakvi su uvjeti pod kojima bi on mogao ući u te tvrtke, ali eventualni dogovor će ovisiti i o tome kakav je interes hrvatske strane, i vodstva kompanija, ali i Vlade za postizanje dogovora, kaže veleposlanik Ivica Pirić



ZAGREB Predstavnici Smart Holdinga, čiji je vlasnik Vadim Novinsky, jedan od najbogatijih Ukrajinaca koji je i na Forbesovoj listi milijardera, danas stižu u Rijeku i Pulu kako bi s upravama Uljanika i »3. maja« razgovarali o mogućnosti ulaganja u ta brodogradilišta. Već jučer održali su inicijalni sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, potvrdili su nam to i u Ministarstvu gospodarstva ali i Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj i nekadašnji nogometaš s karijerom u hrvatskim i ukrajinskim klubovima.


U Ministarstvu gospodarstva nisu otkrivali detalje sastanka, a sam Pirić, uz napomenu da nije stručnjak za brodograđevnu industriju, kaže da na sastanku nije bio Novinsky nego predstavnici njegove tvrtke, Ukrajinci i jedan Amerikanac, ali ističe da su namjere ukrajinske tvrtke ozbiljne. Baš zato su, dodaje, danas odlučili doći u Pulu i Rijeku, da iz prve ruke doznaju kakvi su planovi uprava tih škverova za budućnost te da razgovaraju o potencijalnoj suradnji, odnosno ulasku Smart Holdinga u »3. maj« i Uljanik.


Snimanje stanja 


Rekao je i to da je sastanak u Ministarstvu gospodarstva bio »konstruktivan«, ali da će na od sastancima s upravama Uljanika i »3. maja« nastojati dobiti detaljnu poslovnu sliku i stanje tih brodogradilišta, kako bi mogli donijeti kvalitetnu poslovnu odluku.




Ministar Horvat se već ranije ovog tjedna susreo i s predstavnicima talijanskog Fincantijerija, koji je zainteresiran za preuzimanje »3. maja«, čime je potvrđena ministrova najava da će se tražiti rješenje u kojem će se prema riječkom i pulskom škveru pristupati kao prema odvojenim tvrtkama.


Novinsky i Rinat Ahmetov su vlasnici Metinvesta, ukrajinske metalurške tvrtke, pa Pirić napominje da je i to očit razlog da ukrajinski poduzetnik bude zainteresiran za ulaganje u pulski i riječki škver. Na izravno pitanje je li namjera Smart Holdinga razvoj brodogradnje ili neke druge djelatnosti, Pirić odgovara da ih zanima baš brodograđevna industrija. Iako neki naši sugovornici iz Ministarstva gospodarstva ističu da je Smart Holding možda ipak više zainteresiran za »3. maj«, Pirić kaže da tu kompaniju prema njegovim informacijama zanima razvoj brodogradnje i u pulskom i riječkom škveru, ali da će se, naravno, više moći reći nakon što predstavnici tvrtke obave više razgovora.


Drugi pokušaj 


Prije dvije godine razgovaralo se o mogućnosti da Novinsky surađuje s hrvatskom brodogradnjom preko Kermas energije Danka Končara odnosno Brodotrogira, a Pirić kaže da ideja hrvatskog brodograđevnog konzorcija koji bi bio povezan preko ukrajinske kompanije ima smisla ako bi u tom slučaju hrvatski škverovi bili konkurentniji i imali više posla.


Smart Holding je vlasnik i najvećih ukrajinskih brodogradilišta, a sam Novinsky se prije godinu dana za posjeta Hrvatskoj sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem i tada se razgovaralo o mogućem ulaganju u hrvatsku brodogradnju. Pirić najavljuje da će Novinsky uskoro, vjerojatno do kraja godine, ponovo doći u Hrvatsku i vjerojatno će se opet sresti s premijerom.


– Ozbiljno je zainteresiran za ovaj posao, ali treba vidjeti što će pokazati kakvo je stanje u brodogradilištima, kakvi su uvjeti pod kojima bi on mogao ući u te tvrtke, ali eventualni dogovor će ovisiti i o tome kakav je interes hrvatske strane, i vodstva kompanija ali i Vlade za postizanje dogovora – kaže Pirić. On podsjeća da je u vrijeme Vlade Ive Sanadera Novinsky bio zainteresiran i za preuzimanje splitske i sisačke željezare, ali da interes s hrvatske strane nije bio jednako snažan, odnosno da su vjerovali da imaju puno bolja rješenja za te kompanije.


Cerovac: Mi smo jedno poduzeće, rješenje mora biti zajedničko 


Tri sindikata koja djeluju u Uljaniku poslali su – nakon sastanka Koordinacije, održanog u Puli – ministru gospodarstva Darku Horvatu pismo u kojemu ponovno traže da im se jasno odgovori na pitanja o budućnosti Uljanika nakon što im je Uprava brodogradilišta i danas poručila da nema rješenje za plaću koja bi se trebala isplatiti u ponedjeljak, 15. listopada. »Eventualna neisplata plaće eskalirat će erupcijom nezadovoljstva radnika bez obzira na poziciju koju će, poštujući zakonske procedure, zauzeti sindikati«, stoji u pismu ministru Horvatu u kojemu sindikati ponovno ističu kako nisu dobili na uvid novi tekst programa restrukturiranja te kako ih se »stavlja pred svršen čin«. »Nama je prihvatljivo posebno rješavanje »3. maja«, ali isključivo istodobno s početkom primjene programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta ili poslije, nikako ne prije«, ističu sindikati u pismu ministru Horvatu od kojega traže imenovanje predstavnika Vlade u Nadzorni odbor Uljanika, čime bi se, kako navode, »uspostavila kontrola svih procesa i poslala poruka da Vlada stoji uz opstanak Uljanika i općenito brodogradnje«. »Ovo je pismo svojevrsno upozorenje Vladi da je strpljenje radnika pri kraju«, poručili su sindikalisti. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata istaknuo je u izjavi za novinare kako ne žele da se »3. maj» izdvaja i posebno rješava on a posebno Uljanik. »Mi smo jedno društvo, moramo se zajedno držati, a to znači da rješenje mora biti zajedničko«, poručio je Cerovac. (Hina)