Ide za potpredsjednika

Milijan Brkić otkrio karte u bitki za HDZ: Podržao Miru Kovača i napao Andreja Plenkovića

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Što se tiče odlučnosti, brzine, hrabrosti, tu mu nedostaje toga. Nikad nisam komunicirao te stvari, ali sada ću iskomunicirati. Mislim da je potrebno odlučnije i jače donositi odluke, rekao je Brkić o Plenkoviću



Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao da podržava tim Mire Kovača i politiku za koju se zalaže te da će se kandidirati za mjesto potpredsjednika stranke.


– Ja sam se do sada kandidirao za funkcije na kojima sam i prošao. Kandidirat ću se za funkciju potpredsjednika HDZ-a. Dugo sam razmišljao o tome. Nisam rođen da vječno budem zamjenik predsjednika HDZ-a.


U ovom trenutku moj prijatelj i gradonačelnik Vukovara se kandidira za mjesto zamjenika. To je moj obol toj suradnji. Tako smo se dogovorili. On će ići za zamjenika, a ja za potpredsjednika, rekao je Brkić.


Sve je krenulo od Istanbulske




Na pitanje je li u timu Mire Kovača, odgovorio je da je u timu HDZ-a.


– Što tiče svrstavanja, meni je žao što je Andrej Plenković išao u smjeru formiranja timova i smjeru podjela stranke što nije dobro. Mi svi zajedno moramo uključiti sve kapacitete i ljude za dobrobit države i stranke. HDZ se mora vratiti na pobjednički put. Podržavam opciju Mire Kovača i Ivana Penave što se tiče politika, odgovorio je Brkić.


Smatra da je odluka da se ide u izglasavanje Istanbulske konvencije bila prijelomna točka, gdje je došlo do podjele u stranci.


– Ta tema nam nije trebala. Nasilje prema ženama se trebala drugačije riješiti, rekao je Brkić.


Što sve nedostaje Plenkoviću? Sad ću vam reći…


Andrej Plenković “pliva kao riba” u briselskim vodama, a Vlada u nekim stvarima dobro funkcionira, rekao je Brkić, koji Plenkoviću ipak zamjera nedostatak hrabrosti i odlučnosti u donošenju odluka.


– Što se tiče odlučnosti, brzine, hrabrosti, tu mu nedostaje toga. Nikad nisam komunicirao te stvari, ali sada ću iskomunicirati. Mislim da je potrebno odlučnije i jače donositi odluke.


Kao predsjednik HDZ-a, nažalost on je unutar stranke okružen ljudima koji nemaju legitimitet izborni što se tiče baze, stvorio je kult obožavanja stranačkog vođe, to nije dobro. Problem je i to što se neki ljudi u stranci ne osjećaju dobro, a on se, umjesto da sluša svakog člana, okružio poslušnicima. Svakom članu se treba dati na važnosti, ne možemo nikoga zvati irelevantnim, izjavio je Brkić.


Nemam veze sa stanom Anite Nosić


Upitan što ako Plenković opet Pobijedi, Brkić kaže da to treba poštivati i da će mu čestitati, samo se nada da će Plenković onda promijeniti način upravljanja strankom.


– Meni je drago da je nakon tri i pol godine shvatio da ne može ići s tim centrističkim i liberalnim stilom. Dovoljno je vidjeti tko je u njegovom stožeru, a tko, poput njegovog bliskog suradnika Davora Božinovića, nije. Nažalost, na desnom krilu smo ostavili prazan prostor i sada Plenković na visoke pozicije želi kandidirati ljude koji nisu njegovi najbliži suradnici, rekao je Brkić.


Komentirao je i slučaj Anite Nosić, HDZ-ove načelnice koja je muljala sa subvencioniranim stambenim kreditom za stan u Zagrebu.


– Obitelj Nosić su moji dugogodišnji prijatelji. Što bih ja to trebao skrivati? S tim konkretnim stanom i APN-ovima nikakve konkretne veze nemam. Ako se dobro sjećate na mene se vodila velika hajka prije godinu i pol dana, a kad je sve završilo nitko mi se nije ni ispričao. Zato nemojte nikome suditi unaprijed, izgovorio je Brkić.


Imam puno prijatelja homoseksualaca, ali…


Objasnio je svoj stav o prijedlogu zagrebačkog GUP-a, napominje da je od samog početka bio protiv, ali podržava koaliciju s Bandićem.


– Ja nisam protiv razvoja grada Zagreba, ali GUP treba biti u interesu grada Zagreba i njegovih građana. Što se tiče koalicije s Bandićem, to je izbor zagrebačkog HDZ-a i ja ih u tome podržavam, rekao je Brkić.


Izrekao je svoj stav da je protiv toga da istospolni parovi udomljavaju djecu.


– Dijete se treba odgajati u krugu majke i oca. Ja imam puno prijatelja homoseksualne orijentacije, ali ne bih im dao da posvajaju i udomljavaju djecu. Država mora napraviti sve da se procedura udomljavanja i zbrinjava djece u obiteljima napravi brže, stava je Brkić.