Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Predsjednik IDS-a ogorčen

Miletić: 'Potez bez presedana - Vlada poziva na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru'

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2017. u 15:02 2017-11-02T15:02:58+01:00

»Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi«, poručio je Boris Miletić

PULA Predsjednik IDS-a Boris Miletić prozvao je u četvrtak Vladu da je, prijedlogom Saboru da odbije prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se dopunama Kaznenog zakona zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru.
 

»Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi«, poručio je Miletić.

 Najavio je da će o ovoj Vladinoj odluci obavijestiti Europski parlament i sve relevantne europske institucije, uvjeren da Hrvatska zbog toga »sasvim opravdano« može očekivati međunarodnu reakciju.

 »Osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je danas jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo desetke tisuća života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i širom otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu«, istaknuo je Miletić.

 Naglasio je kako je sada na saborskim zastupnicima hoće li prihvatiti Vladin prijedlog ili izglasati zakonske dopune.

 

»Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe – ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje«, zaključio je predsjednik IDS-a.

 Vlada je sa sjednice Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, uz obrazloženje da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.