Bit će konstruktivna oporba

Miletić: Naš klub zastupnika inizistirat će na decentralizaciji

Hina

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Zadatak Kluba zastupnika koalicije IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku u Hrvatskom saboru, u kojemu je i nezavisni zastupnik Furio Radin, bit će, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak u Rijeci, inzistiranje na decentralizaciji te zaštita nacionalnih manjina i svih građana »kako se ne bi dogodilo da se zemlja ponovno odvuče u ponor kao 90-tih godina«



RIJEKA Zadatak Kluba zastupnika koalicije IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku u Hrvatskom saboru, u kojemu je i nezavisni zastupnik Furio Radin, bit će, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak u Rijeci, inzistiranje na decentralizaciji te zaštita nacionalnih manjina i svih građana »kako se ne bi dogodilo da se zemlja ponovno odvuče u ponor kao 90-tih godina«.


 Miletić je kazao da će njihov Klub biti konstruktivna oporba, koja neće biti a pripori protiv svega što predlože vladajući. Ocijenio je da prvi potezi Vlade »ne daju puno razloga za optimizam«.


 Predsjednik Primorsko goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić je kazao da su se predstavnici triju koalicjiskih partnera sastali u petak u Rijeci kako bi razgovarali o radu Kluba zastupnika s ciljem bekompromisnog zauzimanju za interese Istre i Primorsko-goranske županije i projekata važnih za taj kraj pri donošenju državnog proračuna. Također, razgovaralo se o inicijativi okupljanja i drugih regionalnih stranaka u Hrvatskoj u asocijaciju, te o predstojećim lokalnim prijevremenim izborima u Općini Matulji.




 Na pitanje o budućem teritorijalnom ustroju Hrvatske, Vasilić je kazao da nije bitno koliko će biti regija, nego koje će ovlasti i alate imati. Neupitna je samostalnost Istre kao zasebne regije, a PGS nema ništa protiv da Rijeka bude u regiji s kvarnerskim otocima, Gorskim kotarom, dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, rekao je.


 Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ustvrdio je da je Vlada donijela vrlo malo pozitivnih, a mnogo negativnih iznenađenja. Pozitivno za Rijeku je što je ministar obrazovanja iz Rijeke, rekao je, dodajući da ostatak Vlade, osim ministice uprave i ministra zaštite okoliša, ne ulijeva povjerenje. Lošim je ocijenio to što su, kako je rekao, decentralizacija i regionalizacija posve ispale iz fokusa, a premijer Orešković ih niti ne spominje.


 Boris Miletić je, na pitanje novinara kako komentira ostanak ministra kulture Zlataka Hasanbegovića u Vladi nakon svega što se dogodilo, Miletić je kazao da razlog taj što je Vlada orijentirana desno, zbog čega je, kazao je, ova koalicija i nije podržala. Stav koalicije je da niti jedan čovjek koji ne poštuje temeljne ustavne odredbe ne može biti član Vlade te da je neprihvatljivo negiranje antifašizma kao temeljne vrijednosti. Miletić je istaknuo da su ljudi u Istri još osjetljiviji na temu antifašizma jer su njihovi »nonići vratili Istru u sastav matične zemlje na temeljima antifašizma«.