Predsjednik IDS-a

Miletić: Interes mandatara za razgovor s najuspješnijim ministrom Lorencinom možemo samo pozdraviti

P. N.

Zbog velikog interesa medija o današnjem sastanku ministra turizma Darka Lorencina i mandatara Vlade RH Tihomira Oreškovića, predsjednik IDS-a Boris Miletić javnosti se obratio putem priopćenja za medije koje prenosimo u cijelosti:„Rezultati resora kojeg je  protekle četiri godine vodio IDS su impresivni, što pokazuju i rekordne brojke za prošlu godinu. Logično je da te rezultate vidi i prepoznaje budući mandatar Tihomir Orešković, tim više što se radi o čovjeku koji dolazi iz poslovnog svijeta. 

U okolnostima kada je politički dijalog u Hrvatskoj na najnižoj mogućoj razini, interes za razgovor s najuspješnijim hrvatskim ministrom, Darkom Lorencinom, možemo samo pozdraviti. Rekordni prihodi od turizma koji su, između ostalog, rezultat rada Ministarstva turizma u protekle četiri godine, nedvojbeno pokazuju da je sektor turizma izuzetno važna poluga u gospodarskom oporavku zemlje. 


Ministar Lorencin na današnjem je sastanku upoznao mandatara Oreškovića sa stanjem u turizmu. To je uobičajeno u svim demokratskim društvima u kojima je odgovornost prema državi, odnosno prema  resoru, važnija od stranačkih razlika. 


Što se tiče podrške desnoj Vladi, stav IDS-a je tu otpočetka vrlo jasan i nepromijenjen – Vladu desnog centra nećemo podržati jer su ideološke i svjetonazorske razlike između nas prevelike. Osim toga ne znamo još uvijek ništa o stavu Vlade prema decentralizaciji te o njihovom odnosu prema temeljnim građanskim slobodama i vrijednostima, prije svega prema pitanju ljudska prava i prava manjina.  Nadamo se da će gospodinu Oreškoviću u fokusu biti gospodarstvo i da će svoje profesionalne uspjehe preslikati na gospodarsku sliku Hrvatske – to nam je svima u interesu. 




Isto tako, od desne Vlade očekujemo da ne srozava civilizacijske standarde koji su uspostavljeni u Hrvatskoj posljednjih godina te da ne dovodi u pitanje toleranciju i demokratske vrijednosti koje čine Hrvatsku modernom europskom državom.“