Svečanost u Sarajevu

Milanu Levaru posthumna nagrada za građansku hrabrost

Hina

»Građanska hrabrost znači imati stav i poziciju i braniti je. Ona podrazumijeva i da se u određenim situacija kaže ne«, kazao je Mesić



SARAJEVO – Milan Levar iz Gospića, čije ubojstvo počinjeno u Gospiću do danas nije razjašnjeno, posthumno je nagrađen priznanjem za građansku hrabrost što ga od 2007. godine dodjeljuje nevladina organizacija »Gariwo« sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, a to je priznanje na svečanosti održanoj u četvrtak u Sarajevu uručeno njegovoj supruzi Vesni.


Nagrada koja nosi ime Duška Kondora, građanskog aktivista iz Bijeljine ubijenog 2007. godine, Milanu Levaru je dodijeljena na Europski dan sjećanja na pravednike a kao znak priznanja jer je »žrtvujući život u ratu odbijao izvršiti zapovijedi protivne općeljudskim vrijednostima i njegovim visokim moralnim uvjerenjima«.


U obrazloženju nagrade istaknuta je i činjenica da je Levar još 1997. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svjedočio o ratnim zločinima Hrvatske vojske nad civilima, uglavnom, srpske nacionalnosti u Gospiću.




Vesna Levar je primajući nagradu istaknula kako je iznimno dirnuta činjenicom da je djelo njezina muža ponovo prepoznato kao važan ljudski čin.


Na ranije održanoj konferenciji za novinstvo Vesna Levar je kazala kako se njen suprug kada je to trebalo bez razmišljanja uključio u obranu Hrvatske no odbio je sudjelovati u progonu srpskih civila. Kazala je kako je onima kojima takav Levarov odnos nije odgovarao preostalo tek da ga ubiju.


»To je još uvijek tabu tema u Hrvatskoj i iako se sve zna još se ništa ne otkriva u javnosti«, kazala je Levar aludirajući na činjenicu da odgovorni za ubojstvo njezina supruga nikada nisu otkriveni.


Bivši časnik Hrvatske vojske Milan Levar ubijen je u eksploziji podmetnute bombe u dvorištu vlastite kuće u Gospiću 28. kolovoza 2000. godine. Pred ICTY-em je svjedočio o slučajevima likvidacije građana srpske nacionalnosti koje su, kako je tvrdio, počinile hrvatske vojne i paravojne postrojbe. Prije nego je ubijen otvoreno mu se prijetilo smrću.


Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je sudjelovao na ceremoniji dodjele priznanja u Sarajevu, kazao je kako su primjeri poput Levarova podsjećaju kako je važno biti hrabar u suprotstavljanju zlu. »Građanska hrabrost znači imati stav i poziciju i braniti je. Ona podrazumijeva i da se u određenim situacija kaže ne«, kazao je Mesić.


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je kako priznanje poput ovog dodijeljenog Levaru svima mora biti poticaj da čine ono što je ispravno, bez obzira na cijenu.


Nagradu za građansku hrabrost »Duško Kondor« dobio je i general nekedašnje JNA Vlado Trifunović kojemu je odato priznanje jer je 1991. odbio izvršiti zapovjed za razaranje Varaždina .


Nagrađeni su i Asmir Fatkić iz Bihaća kako borac protiv kriminalnih pojava u Islamskoj zajednici, Višnja Marilović iz Sarajeva kao borac protiv korupcije te Milan Popović iz Crne Gore koji je 1991. javno osudio napade na Dubrovnik i rat protiv Hrvatske.