Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar na potpis

Milanović se ogradio od Glavaševe podrške: 'Neka se nitko ne uvrijedi, ali to nije moje društvo'

Foto Dubravka Petrić PIXSELL / Vedran Karuza
Foto Dubravka Petrić PIXSELL / Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2019. u 15:13 2019-11-23T15:13:00+01:00

Iznenađen sam podrškom koju mi je dao Branimir Glavaš i moram se ograditi od toga jer to naprosto nije moje društvo. Neka se nitko ne uvrijedi, ali tu podvlačim crtu, rekao je Milanović

Nastavljajući prikupljanje potpisa potpore za svoju predsjedničku kandidaturu, Zoran Milanović, u subotu je u Sisku izjavio kako će potpise prikupljati još dva dana, a ujedno se ogradio od potpore koju mu je ranije danas, svojim potpisom, u Osijeku dao Branimir Glavaš.

Na Gradskoj tržnici, gdje je smješten njegov izborni stožer za sisačko područje, Milanović se zadržao u razgovoru s većim brojem članova SDP-a i simpatizera, koji su mu svojim potpisima na listi dali potporu. Milanović je, pak, upisivao ma listu njihove podatke.

Na pitanje novinara kako komentira potporu Branimira Glavaša, koji se potpisao na listu u Osijeku, odgovorio je da je iznenađen tim činom.

»Želim se ograditi od te podrške jer Glavaš nije moje društvo. Mislim da je to poruka Plenkoviću. Radi se o čovjeku koji je optužen za teške ratne zločine, i sud treba utvrditi pravorijek. Tu je najveći problem, nakon događaja 1991. u Osijeku gdje sud treba reči zadnju riječ, što to traje toliko dugo. To je nešto što ću kao budući predsjednik mijenjati, ako budem mogao, barem riječima i pritiskom. Taj postupak još traje i to nije pravo pravosuđe« rekao je Milanović.

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš u subotu je u Osijeku potpisom podržao predsjedničku kandidaturu SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića te izjavio kako to »nije potpis za SDP ni za približavanje SDP-u nego potpis za Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika Republike«, a da će članovi HDSSB-a sami odlučiti kome će dati svoju potporu.

Ogradivši se od Glavaševe potpore, predsjednički kandidat Milanović komentirao i kritike aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zadru, kako je Milanović poznat po svom padu s Patrije i servisu MIG-ova.

»Neka ona pokuša skočiti s Patrije na beton s visine od tri metra, pa onda možemo razgovarati. Ovo drugo je već komentirao Kotromanović, koji je pravi ratnik i pravi vojnik i ministar«, rekao je. Ustvrdio je kako je aktualna predsjednica koja se bori za novi predsjednički mandat »danas bježala od novinara i nije se htjela suočavati s istinom«.

»U kampanji se može malo pretjerivati i nadmudrivati, ali lagati ne smiješ. Ovom se temom nastoji izbjeći razgovor o puno važnijoj temi, a to je činjenica da su dva mjeseca podaci o kriminalu i krijumčarenju oružja zrakoplovima HV-a sakrivani od javnosti, što znači da su dva mjeseca ona i Krstičević to zataškavali. A šutili su jer je procijenjeno da će to štetiti njezinoj kampanji i razotkriti u kakvom se kaosu nalazi sustav«, ustvrdio je Milanovič i dodao: »Priče s MIG-ovima su čiste kao djetinja duša. Da aferu novinarka nije isčeprkala, bio bi to slučaj kao sa Trumpom i pomoći Ukrajini. Budući da je ministar obrane nekorektan i neargumentiran, sada moram spomenuti i njega«, izjavio je Milanović.

Na pitanje kako bi on riješio tu aferu, da je predsjednik, odgovorio je kako bi je riješio istog trenutka kada bi za nju saznao. To je može dogoditi, čak i u američkoj vojsci, ali se mora reagirati istog trena, rekao je.

Milanović je ustvrdio da takvih afera nije bilo je on bio premijer, a Kotromanović ministar, jer se onda drukčije radilo.

Prema njegovim riječima, predsjednica se hvalila da je zvala Državno odvjetništvo jer je nezadovoljna njihovom reakcijom, i to je usporedio s 'postupkom Trumpa'.

Komentirajući arbitražu sa Slovenijom, Milanović je rekao kako Sloveniju vidi kao prirodnog partnera Hrvatske, iako su, ocjenjuje, odnosi sada gori nego ranije. Poznato je da su dvoje predstavnika Slovenije varali, što su i priznali. Prema tome jasno je da je postupak ništavan, dodao je Milanović. Na kraju se i Europska komisija od toga ogradila, SAD je odavno rekao da je postupak propao, pa ćemo morati s njima sjesti i riješiti taj mali problem, zaključio je Milanović zahvalivši građanima na potpisima, kao znaku vjere,

Za troškove kampanje je rekao da će biti najjeftinija do sada, jer se maksimalno za kampanju koriste društvene mreže, volonteri i dva auta. Do sada, kako kaže, potrošeno nekoliko stotina tisuća kuna. Za štrajk prosvjetara je rekao da je problem trebalo riješiti u startu, ustvrdivši da novaca ima.
Milanović je iz Siska otputovao za Slavonski Brod.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je izjavio da »nije sretan zbog potpisa Branimira Glavaša za predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića«, naglasivši da su stavovi i vrijednosti koje njegova stranka zastupa miljama daleko od Glavaševih.

»Ne znam i ne mogu suditi je li potpora Branimira Glavaša predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića neka provokacija. U predsjedničkim izborima svoj potpis na bilo koju listu može dati svaki građanin, ali osobno nisam sretan zbog toga. SDP-ovi stavovi i vrijednosti su nešto što je miljama daleko od stavova i vrijednosti gospodina Glavaša«, poručio je Bernardić s izborne konvencije Foruma mladih SDP-a te podsjetio kako Glavaš ima i nepravomoćnu presudu za ratni zločin'«.

Socijaldemokratske vrijednosti su sloboda, jednakost, pravednost i u Hrvatskoj ne smije biti bitno jesi li Hrvat, Srbin, musliman, katolik, pravoslavac, rekao je istaknuvši da je za SDP »jedino bitno jesi li čovjek«.

Na pitanje misli li da je Glavašev potpis za Milanovića izbijanje argumenata za spočitavanje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović za to što je Milan Bandić potpisao za njenu kandidaturu, Bernardić je odgovorio da ne misli komentirati predsjedničku kampanju, osim ovoga što je smatra nužnim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze