Show Must Go On

Milanović poziva predsjednicu pred saborsko istražno povjerenstvo zbog izjava o Lozančiću

Hina

Z. Milanović, Foto N. REBERŠAK

Z. Milanović, Foto N. REBERŠAK

Ocijenio je kako to "nisu teške optužbe u sadržaju, nego su užasno neozbiljne i neodgovorne tvrdnje nekoga tko je predsjednik Republike", a "mirišu na jeftine špijunske romane, baš one najjeftinije"



Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je u petak tvrdnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio njegov osobni obavještajac, rekavši da bi tu “neozbiljnu izjavu predsjednica mogla objasniti pred saborskim istražnim povjerenstvom”.


“Neka se ne iznenadi ako je Sabor pozove da objasni svoje navode, jer teret dokaza leži na njoj, a ne na Lozančiću”, rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon obilježavanja 20. obljetnice HSU-a.


Ocijenio je kako to “nisu teške optužbe u sadržaju, nego su užasno neozbiljne i neodgovorne tvrdnje nekoga tko je predsjednik Republike”, a “mirišu na jeftine špijunske romane, baš one najjeftinije”.




Možemo to pokušati raščistiti na nekom istražnom povjerenstvu u Saboru, poručio je predsjednik SDP-a te istaknuo da “on zakone nije kršio, a ne znam je li to radila predsjednica”.


Ako Sabor osnuje povjerenstvo, onda neka predsjednica pred njega izvoli doći i odgovori na pitanje što je mislila reći time da je Lozančić kršio zakon. Sabor je, istaknuo je, iznad predsjednika države i ona je dužna na to se odazvati, ako se tako dogovorimo. Ja ne mogu ništa više reći, rekao je Milanović novinarima nakon što je jutros u Hrvatskom saboru laburist Tomislav Končevski već zatražio osnivanje takvog povjerenstva. 


Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti privatne tužbe protiv predsjednice zbog te izjave ustvrdio je da si tako nešto ne može priuštiti s obzirom na funkcije koje obnaša. “Da sam običan građanin, imao sam za to razloga više puta u zadnjih deset godina, ali ovako stisneš zube i ideš dalje”, rekao je.


Novinare je zanimao i Milanovićev komentar razmimoilaženja HDZ-a i Mosta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezano uz imenovanje Daniela Markića novim ravnateljem SOA-e. 


“Ovakva situacija dodatno zbunjuje hrvatsku javnost i građane jer se uopće ne zna tko je vlast. Vlast ne smije biti aposlutna, može doći do nesuglasica i trzavica da se ne glasa na isti način, ali to je ovdje pravilo, a ne iznimka. Zato je to ovdje opasno, naročito kada je nacionalna sigurnost u pitanju”, rekao je Milanović.


Također je  komentirao najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, po kojima HDZ-ova koalicija ima i dalje sasvim malu prednost u odnosu na SDP i njegove partnere.  


“SDP je i dalje moćna i jaka stranka, a bit će još jača u vremenu koje dolazi. I to  zato što imamo ideje, prijedloge i živimo za politiku sadržaja. Kod HDZ-a, kada se ispušu prijetnje vanjskim neprijateljima, Srbima i komunistima, nema tu, nažalost, ničega”, rekao je.


U vezi mogućih prijevremenih izbora poručio je kako je SDP spreman u svakom trentku nastaviti posao koji je radio dobro, a upitan za potencijalne koalicijske partnere rekao je da računa na one s kojima je SDP do sada bio “i još neke”. Nije, međutim, želio komentirati izjave Nikole Grmoje (Most) koji je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost suradnje Mosta sa SDP-om.


Predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika Ivan Šuker izjavio je u petak kako će HDZ podržati osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je razriješeni ravnatelj SOA-e bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.


Osnivanje istražnog povjerenstva zatražili su Hrvatski laburisti, koje Šuker naziva “trbuhozborcima SDP-a”. “Mi se ne bavimo istražnim povjerenstvom, predsjednica sigurno nije dala napamet izjavu. Nemamo ništa protiv toga, zašto bismo imali, to je demokratsko pravo. Kao što su oni nekada podržavali naša izborna povjerenstva, ako bude predloženo ne vidim razloga da bi se mi tome sad suprostavili”, rekao je Šuker novinarima u Saboru.


Pitanje vjeruje li više predsjednici ili premijeru Tihomiru Oreškoviću, koji kje rekao kako nije vidio dokaze da je Lozančić kršio zakon, Šuker je nazvao smiješnim. “Ja mogu vjerovati ili ne vjerovati na temelju argumenata, ja sam čovjek koji raspravlja na temelju argumenata, nisam čovjek koji raspravlja bez argumenata, niti pričam hipotetski”, kazao je.


HDZ-ov partner Most nije, međutim, sklon osnivanju istražnog povjerenstva. “Već mjesecima traje ta trakavica oko obavještajnih službi. Mi bismo voljeli da se to završi i mislimo da i građani od nas očekuju da se manje bavimo obajveštajcima, špijunima i ne znam čime, nego da se bavimo gospodarstvom”, kazao je Mostov zastupnik Miroslav Šimić.


Na pitanje znači li to da nema potrebe za istražnim povjerenstvom, odgovorio je potvrdno te dodao kako Most neće podržati osnivanje povjerenstva niti sudjelovati u njegovu radu.