Pirangate

Milanović poručio Ceraru da se arbitraža ne može nastaviti

Hina

"Dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu", istaknuo je Milanović



Hrvatski premijer Zoran Milanović poslao je u utorak pismo slovenskom kolegi Miri Ceraru u kojem poručuje da se arbitraža za granicu između Hrvatske i Slovenije ne može nastaviti zbog narušene vjerodostojnosti postupka, no da se usprkos aferi “Pirangate” dobrosusjedski odnosi moraju razvijati.


“Vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi”, rekao je Milanović.


Hrvatski premijer kaže da je Hrvatska i dalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom.




“Dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu”, istaknuo je Milanović.


Time je odgovorio na Cerarovo pismo od ponedjeljka u kojem je pozvao Zagreb na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom.


U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.


Afera “Pirangate” izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.


Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke.


Slovenska vlada je u utorak za svog novog arbitra imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama i istaknula da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.


No, Milanović je u ponedjeljak objavio da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane.


Hrvatski sabor bi u srijedu trebao raspravljati o izlasku iz arbitražnog sporazuma iz 2009. kojim je dogovoren način rješavanja graničnog spora i prekinuta slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.