Nova inicijativa

Milanović pokorio stranku, ali ipak neće mirno spavati: U pripremi program frakcije Lijevi SDP

Tihana Tomičić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Inicijativa se povezuje uz ime Ive Fabijanića, nekadašnjeg člana Glavnog odbora i »račanovca« s Paga, a čini se da su u tijeku pripreme i za formalno osnivanje frakcije Lijevog SDP-a. Ako je suditi po riječima Davorka Vidovića, on bi to podržao



RIJEKA  Izborna konvencija SDP-a održana u subotu pokazala je nekoliko stvari u stožernoj stranci oporbe: prvo, šef stranke Zoran Milanović u potpunosti kontrolira stranku nakon ovog izbornog ciklusa; drugo pokazalo se da je Zlatko Komadina ostao čak i bez svojih primorsko-gorankih članova u Glavnom odboru stranke, te je sada u vrhu samo jedan Riječanin – Željko Jovanović.


Također, i da se izborni inženjering Milanovićeve ekipe u zadnjem trenutku raspao te je na izborima za potpredsjednike rezultat ostao izjednačen – ušla su dva Milanovićeva i dva Komadinina čovjeka. Na koncu, ovakav rezultat po kojem Milanović apsolutno kontrolira Glavni odbor sa 98 od 103 člana, te Predsjedništvo sa 14 od 18 članova, ali uz činjenicu da su i Davor Bernardić i Tonino Picula sada potpredsjednici stranke, dok je Davorko Vidović član Predsjedništva, ipak ne znači da će Milanović moći naredne četiri godine sasvim mirno spavati.


Naime, ovo znači da će Bernardić u Zagrebu vjerojatno ostati zaštićen funkcijom potpredsjednika stranke u kandidaturi za gradonačelnika, dok je istovremeno u vrhu stranke sada i Vidović koji je nedavno otvoreno govorio da je pobornik osnivanja frakcija u SDP-u. Jučer je Vidović, izvorni »račanovac«, na Facebooku komentirao da čestita svima onima koji nisu pristali da im se nametne stav o ljudima jer samo slobodnomisleći ljudi s integritetom mogu donijeti prosperitet. Na naše pitanje bi li podržao osnivanje frakcije u stranci, Vidović nam je rekao: »To je teoretsko pitanje, a čuo sam da su neki članovi zainteresirani za osnivanje. Ako je riječ o programskoj frakciji, podržao bih njeno osnivanje. Ali uz prethodno kvalitetno normiranje«.




A da je Vidović lako mogao čuti da se govori o formiranju frakcije, istina je: naime, konvencijom je, osim šalabahtera s jasnim uputama za koja imena glasati od oba tabora, kružio i papir tzv. Lijevog SDP-a. Radi se o dokumentu u kojem se navodi najprije onaj članak Statuta SDP-a koji dopušta osnivanje frakcije, a onda i programska osnova za takvo što.


Inicijativa se povezuje uz ime Ive Fabijanića, nekadašnjeg člana Glavnog odbora i »račanovca« s Paga, a čini se da su u tijeku pripreme i za formalno osnivanje frakcije Lijevog SDP-a. Ako je suditi po riječima Davorka Vidovića, on bi to podržao mada je sada u samom vrhu stranke, a da li bi i Tonino Picula i Davor Bernardić, to ostaje vidjeti..


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…