Plan B - postizborno koaliranje

Milanović planira širiti koaliciju: Laburisti na korak do potpisa za Kukuriku

Dražen Ciglenečki

Hoće li Laburisti otvoriti vrata SDP-u i Kukuriku koaliciji? / Foto: B. KONJEVIĆ/CROPIX

Hoće li Laburisti otvoriti vrata SDP-u i Kukuriku koaliciji? / Foto: B. KONJEVIĆ/CROPIX

Razgovori Milanovića i Tireli traju duže vrijeme. Neslužbeno, SDP je spreman sastaviti liste tako da bi HL-u u izvjesnoj mjeri jamčio da će opet imati tri zastupnika, da bi mogli formirati Klub. SDP razmišlja i o ORaH-u, Josipoviću, MOST-u, Reformistima...

RIJEKA » Stranački skup vladajućeg SDP-a u Tuhelju doveo je do jednog novog politički pragmatičnog zaključka, naime pokolebani lošim rezultatima iz anketa, SDP-ovci su počeli spominjati plan B: ako izborna pobjeda na predstojećim izborima ne bude moguća, odnosno ako SDP s partnerima ne uspije osvojiti najveći broj mandata u Saboru, tada će glavni cilj ostati zatvaranje saborske većine neovisno o tom rezultatu. To znači da će SDP pokušati naći što veći broj predizbornih, a pogotovo postizbornih partnera s kojima bi mogao pokušati sklopiti postizbornu koaliciju.  

 Gotova stvar?




Predsjednik stranke Zoran Milanović kreće sam ili putem svojih predstavnika u ispitivanje terena u tom smislu, a osim što je više-manje jasno da će predizborni partneri SDP-a biti HNS i HSU, dok je IDS još na vagi, sada se vidi da je formiranje predizborne koalicije s Hrvatskim laburistima-strankom rada praktički gotova stvar.



Jedna od stranaka koja čini potencijalne partnere je i PGS, no oni su danas bliži suradnji s Ivom Josipovićem i IDS-om. Svojedobno, bilo je spomena da bi PGS mogao postati dijelom Kukuriku saveza ove godine, no čini se da je to sada zamrlo, otkako je PGS podržao Josipovića.   – Imali smo kontakte s vrhom SDP-a prije nekoliko mjeseci, ali nakon toga Zoran Milanović više nije nazvao. Mi smo bliski ideji Ive Josipovića, višekratno smo razgovarali – rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.


  Komunikacija između Milanovića i šefice laburista Nansi Tireli traje već neko vrijeme, zasad još nema formalnog dogovora, ali postoji izražen interes obje stranke za suradnju. Činjenica je da je uvođenjem mogućnosti preferencijskog glasovanja otežano predizborno koaliranje, ali SDP je, neslužbeno doznajemo, spreman sastaviti liste na način koji bi Hrvatskim laburistima u izvjesnoj mjeri jamčio da će i u idućem sazivu Sabora imati tri zastupnika, kako bi mogli formirati samostalan Klub. Na početku aktualnog mandata, laburisti su imali šest zastupnika, ali su ih s vremenom napustili Branko Vukšić, Mladen Novak i Nikola Vuljanić.




  Nansi Tireli ističe da su u stranci itekako svjesno da bi vrlo teško zadržali parlamentarni status u slučaju da sami nastupe na izborima.


  – Logično je da razmišljamo o koalicijama. Ali, ništa još nismo odlučili, prvo ćemo na terenu ispitati što misle naše podružnice i članstvo. Tek ćemo nakon toga, krajem svibnja, donijeti odluku, rekla nam je predsjednica Hrvatskih laburista.


  No, ona i Milanović kao da već djeluju usklađeno. Tireli je jedina predsjednica neke parlamentarne stranke koja je, osim Milanovića, odbila poziv predsjednice Grabar-Kitarović na konzultacije. »Ovo me više podsjeća na poziv za mobilizaciju ili raport nego na konzultacije, za koje nije dovoljno 30 minuta«, objasnila je Tireli svoj neodlazak na Pantovčak.    

HNS neće Čačića 


  Dok IDS još krzma hoće li ostati u Kukuriku savezu, o čemu je predsjednik Boris Miletić bezbroj puta govorio, SDP se možda može postizborno pokušati osloniti još na OraH, novu stranku Ive Josipovića, eventualno MOST nezavisnih lista i Reformiste Radimira Čačića. Naravno, sve pod uvjetom da itko od njih prijeđe prag.


  Kako je poznato, Mirela Holy iz ORaH-a bezbroj puta je ponovila da suradnja sa SDP-om predizborno nipošto nije moguća, a u zadnje vrijeme otklanja i mogućnost da se postizborno surađuje. HNS, pak, ne želi Čačićeve Reformiste, a oni ionako sve više kritiziraju Vladu.


  Što se tiče nove stranke Ive Josipovića, inicijativa je u lošoj fazi. Informacije govore da će Josipović, ako održi obećanje o osnivačkoj skupštini nove stranke koja je prolongirana na 30. svibnja, to morati učiniti vrlo skromno, a jasno je da čak i ako uspije osnovati novu stranku, od šefa SDP-a Milanovića pozivnicu ne može očekivati u predizborno vrijeme.    

Heterogeno, nestabilno


Kad je u pitanju MOST nezavisnih lista Bože Petrova, oni se drže ekvidistance između dvije velike stranke, SDP-a i HDZ-a, a s obzirom da je Petrov ponikao u desnom HRAST-u, smatra ih se bližim desnici stoga će njihovi mandati, ako ih bude, vjerojatno ostati van dosega SDP-a.


  U Sabor naravno mogu ući i razni nezavisni, poput Slavka Linića, no sve su to redom potencijalni zastupnici s kojima bi Milanović vrlo teško razgovarao čak i nakon izbora.


  Zato će, bude li uopće prilike da SDP pokuša sastaviti novu vladu, socijaldemokrati trebati biti maksimalno pragmatični i suradnju nuditi doslovno svima koji ostanu van pakta s HDZ-om, a uspiju li – radit će se posve izvjesno o heterogenoj i nestabilnoj vladi u kojoj će mandatar morati zadovoljavati partikularne interese niza malih stranaka.