Premijer u Dubrovniku

Milanović očekuje gospodarski rast u 2015.

Hina

»Sljedeće godine očekujemo rast, a očekuje ga i Europska komisija. Izvoz raste, a doprinos tome daje i ovdašnja industrija, odnosno turizam«, kazao je Milanović odgovarajući na upit novinara



DUBROVNIK  Premijer Zoran Milanović komentirao je u petak u Dubrovniku najnoviji podatak o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazavši da iduće godine očekuje gospodarski rast, a optimizam mu daje rast robnog izvoza na tržište Europske unije (EU).


»Sljedeće godine očekujemo rast, a očekuje ga i Europska komisija. Izvoz raste, a doprinos tome daje i ovdašnja industrija, odnosno turizam«, kazao je Milanović odgovarajući na upit novinara.


Ustvrdio je da nedostaju investicije, a da će ih sljedeće godine biti više.




»A na kraju svega je osobna potrošnja. Ljude ne možete natjerati da troše dok su nesigurni da će biti bolje. Meni optimizam daje podatak da je izvoz roba u porastu. To je natjecanje na europskom tržištu gdje nema državnih potpora. Koliko si dobar toliko se prodaš i to ohrabruje«, rekao je Milanović.


Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu pao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 12. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.


To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,8 posto, i manji nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad – u rasponu od 0,4 do 1 posto.


Tako se recesija nastavlja već šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.