Nova pukotina u "kukuriku" odnosu

Milanović neće doći na sabor IDS-a jer su pozvali i predstavnike HDZ-a

Tihana Tomičić

Članstvo IDS-a nije sklono nastavku predizborne suradnje sa SDP-om u 8. jedinici jer su uvjereni da i sami mogu osvojiti 3 mandata u Saboru, koliko IDS i danas ima zastupnika.



RIJEKA » Istarski demokratski sabor održava sutra sabor stranke u povodu 25. obljetnice osnivanja. No, u Pulu neće doći koalicijski partner, šef SDP-a Zoran Milanović, jer mu smeta činjenica da su IDS-ovci pozvali sve stranke, pa i HDZ kojeg će, kako se najavljuje, predstavljati Željko Reiner. Umjesto njega, SDP će predstavljati Zlatko Komadina.


   Nakon niza sukoba koje su u Istri i oko Istre imali SDP i IDS, sada se pojavio i problem dolaska HDZ-ovog predstavnika, a sve se savršeno uklapa u najave, koje potvrđuje i predsjednik IDS-a Boris Miletić, da na radnom dijelu sabora IDS, unatoč očekivanjima, neće biti donesena osluka o tome s kim će IDS ići u koaliciju na predstojećim parlamentarnim izborima, odnosno da će odluku o nastavku Kukuriku koalicije i suradnji sa SDP-om, donijeti tek naknadno.


   – Zoran mora sam odlučiti hoće li doći, nama bi bilo drago, ali ako ne dolazi, pa sve je to demokracija, nema problema, kaže. Miletić potvrđuje da će IDS u subotu donijeti samo program i platformu za naredne izbore, a da će odluku o koaliciji donijeti naknadno Savjet stranke.




   – Uoči prošlih izbora naša je platforma bila svedena na nekoliko ključnih točaka suradnje sa SDP-om: početak gradnje pulske bolnice – evo, to smo dočekali, a sve ostalo nismo. Ipsilon nažalost nije krenuo, poljoprivredno zemljište nije riješeno na odgovarajući način, bivše vojne zone nisu se pomakle s mjesta iako lokalni prostorni planovi postoje. Država spava i meni je to zaista čudno – imaš potencijalne investicije za rast BDP-a, a ne činiš ništa. Ja to ne razumijem. Svaki put to kažem Zoranu, ali pomaka nema – kaže Miletić.


   Na pitanje nije li nedavni sastanak čelnika Kukuriku saveza u Puli prije dva tjedna bio obećavajući za nastavak Kukuriku saveza, Miletić kaže: »To je bio jedan radni sastanak, vrlo korektan, trebali bi se češće nalaziti, ali razgovora o nastavku koaliranja apriori – nije bilo«.


   Također, kako govore u stranci, članstvo IDS-a nije sklono nastavku predizborne suradnje sa SDP-om u 8. jedinici jer su uvjereni da i sami mogu osvojiti 3 mandata u Saboru, koliko IDS i danas ima zastupnika.