Investicije za viši standard

Milanović na Rabu obišao dovršen sustav odvodnje i rekonstrukciju ceste Rab-Lopar

Hina

Foto: Hrvoje Hodak / Rapski list / Cropix

Foto: Hrvoje Hodak / Rapski list / Cropix

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je danas dovršeni sustav odvodnje na Rabu, vrijedan 65 milijuna kuna, te radove na rekonstrukciji dionice glavne otočne ceste od Raba do Lopara, vrijedne 42,5 milijuna kuna bez PDV-a



RAB – Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je danas dovršeni sustav odvodnje na Rabu, vrijedan 65 milijuna kuna, te radove na rekonstrukciji dionice glavne otočne ceste od Raba do Lopara, vrijedne 42,5 milijuna kuna bez PDV-a.


Premijer Milanović u pratnji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine razgledao je središnji uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na predjelu Vašibake na krajnjem jugu otoka.


Ocijenio je da takve investicije donose veći standard otoku, koji može ostvarivati veću vrijednost na turističkom tržištu. Istaknuo je da je taj projekt među zadnjima koje financira država te da će se oni ubuduće financirati iz europskih fondova.




Od 65 milijuna kuna, koliko je uloženo u sustav odvodnje, 32,5 milijuna kuna je kredit Svjetske banke, 15,6 milijuna daje Ministarstvo poljoprivrede i 3,25 milijuna Hrvatske vode, a ostatak 13,65 milijuna je lokalni udjel iz naknade za razvoj.


Kredit Svjetske banke vraća se u 20 polugodišnjih rata, i to iz naknade za razvoj u visini od 82 posto te ostatak nepovratno od Hrvatskih voda.


U protekle četiri godine komunalno poduzeće Vrelo iz Raba tim je novcem izgradilo više od 10 kilometara sanitarne odvodnje. Tako se dobiva sustav javne odvodnje izveden po najvišim suvremenim ekološkim standardima. Jedan od najvrjednjih dijelova otoka Raba – obala Barbata i Banjola vrednuju se kao kupališno područje, što dosad nije bio slučaj zbog neriješenog problema otpadnih voda. Izvedena šetnica na trasi cjevovoda uz obalu, koja povezuje Barbat sa starogradskom jezgrom, dodatna je vrijednost projekta.


Sustav javne odvodnje obuhvaća naselja Palit, Rab, Banjol, Barbat i dio Mundanija. Dosad se sva otpadna voda ispuštala podmorskim ispustom dugačkim 450 metara na dubinu od 36 metara, i to bez ikakvog pročišćivanja. U siječnju 2011. počela je izgradanja dijela sustava koji je nedostajao. Izgrađeno je 10,2 kilometra cjevovoda i osam crpnih stanica te uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na predjelu Vašibake s podmorskim ispustom dugim 1,7 kilometara na 79 metara dubine.


Cestu između Raba i Lopara na predjelu Supetarskih Draga, dugu 8,1 kilometar, obnavlja tvrtka GPP Mikić s Krka. Radovi su počeli u veljači 2013., a završetak se očekuje do kraja travnja ove godine kako ne bi ometali turističku sezonu.Investitor su Hrvatske ceste.