Novi predsjednik

Milanović imenovao svoj tim i odmah prozvan za lažna obećanja: ‘Izgubio je naše povjerenje’

Hina

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL



ZAGREB Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je objavio sastav svoga Ureda na Pantovčaku, odnosno imena osam dužnosnika i tri posebna savjetnika, pri čemu je odmah, nakon samo dva dana na Pantovčaku, prozvan za lažna obećanja zbog imenovanja Jadranke Žarković za savjetnicu za odgoj i obrazovanje.


Žarković je trenutno nastavnica psihologije i školska psihologinja u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a na to se mjesto vratila nakon što je bila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, od 2015. do 2019. godine.


Zamjerke zbog “U ime obitelji” i “Oskara znanja”


Uz to je i vanjska suradnica na kolegiju “Metodički praktikum“ na Odsjeku za psihologiju zagrebačkog Filozofski fakulteta te mentorica studentske prakse na istom Odsjeku.




Dio javnosti zamjera joj da je kao ravnateljica Agencije slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge “U ime obitelji”, odnosno na konferenciju “Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti” ,koju je u listopadu 2016. godine organizirala ta udruga.


Zbog toga je u petak LGBTIQ udruga Zagreb Pride priopćila da je Milanović njezinim imenovanjem izgubio njihovo povjerenje jer je postavio osobu “koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta” te da “sada znaju da ih čeka pet godina lažnih obećanja”.


Žarković je zapamćena i po tome da je kao ravnateljica Agencije pokušala ukinuti dodjelu nagrade “Oskar znanja” najboljima na školskim natjecanjima, pravdajući to smanjenjem proračuna Agencije.


Javnosti je zanimljiv i Milanovićev savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost – Dragan Lozančić, koji na Pantovčak dolazi s mjesta savjetnika ministra unutarnjih poslova.


Lozančić je od 2012. do 2016. godine bio šef SOA-e, a s tog mjesta smijenila ga je bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja potom nije htjela javnosti objasniti razloge smjene, pravdajući to nacionalnim interesima.


Milanović je u predsjedničkoj kampanji branio Lozančićevu stručnost i dignitet te već tada najavio da će ga, ako pobijedi, uzeti u svoj tim na Pantovčaku.


Miljenić predstojnik Ureda predsjednika


Za predstojnika svoga Ureda Milanović je imenovao Orsata Miljenića, koji će ujedno biti i savjetnik za vanjsku i europsku politiku. Miljenić je doktor prava, bio je saborski zastupnik SDP-a i ministar pravosuđa u vrijeme Milanovićeve Vlade, a u predsjedničkoj kampanji bio je voditelj Milanovićeva stožera.


Kao savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo Milanović je imenovao diplomatkinju i stručnjakinju na projektima Europske komisije Melitu Mulić, koja je jedno vrijeme bila i saborska zastupnica SDP-a.


Mulić je također poznata kao supruga SDP-ova saborskog zastupnika Igora Dragovana, koji je Milanoviću pomagao u predsjedničkoj kampanji.


Glavna tajnica Milanovićeva Ureda bit će Mirjam Katulić, koja je tu dužnost obavljala i u vrijeme predsjednice Grabar-Kitarović te njezinog prethodnika Ive Josipovića, a na Pantovčak je došla iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova 2010. godine.


Glasnogovornik Ureda predsjednika je Nikola Jelić, koji je bio i glasnogovornik Milanovićeve predsjedničke kampanje, kao i glasnogovornik Vlade kada je Milanović bio premijer, a na to je mjesto došao iz novinarstva.


Njegov pomoćnik bit će Bartol Šimunić, magistar inženjer prometa – logistike, koji je u Milanovićevoj Vladi te u SDP-u, a potom i u predsjedničkoj kampanji bio zadužen za online komunikacijsku strategiju.


Šefica protokola Dragana Podner magistra je prava, a dolazi iz MUP-a s mjesta koordinatorice za medije i protokol.


Trojica posebnih savjetnika


Milanović je imenovao i trojicu posebih savjetnika – Marijana Marekovića za veterane Domovinskog rata, Velibora Mačkića za ekonomiju i Julija Domca za energiju i klimu.


General Mareković, zapovjednik u više akcija u Domovinskom ratu, trenutno je na čelu trgovačkog društva “Pleter-usluge“, a tijekom predsjedničkog mandata Grabar-Kitarović bio je član Vijeća za domovinsku sigurnost i predsjednik Povjerenstva za vojna priznanja i odličja.


Mačkić je docent na Katedri za ekonomsku teoriju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a Domac ravnatelj REGEA-e, hrvatske regionalne energetske agencije, i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija.