Podjela fotelja

Milanović i Karamarko zatečeni: Prvo dogovor o ključnim pozicijama, pa i onima u HEP-u i Janafu, tek onda o čelnom čovjeku Vlade

Dražen Ciglenečki

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na iznenađenje timova što su ih predvodili Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, u središnjici Mosta sinoć ih je dočekao sporazum o budućoj suradnji za koji se očekivalo da ga predstavnici dvije strane potpišu



Na sinoćnjem sastanku čelnih ljudi Mosta, te Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste uopće nije bilo riječi, potvrdili su nam to izvori iz sva tri tabora, o imenu budućeg mandatara iako je Božo Petrov sazvao sastanak između ostaloga da se tri strane dogovore o čovjeku koji bi vodio tripartitnu vladu.


Na iznenađenje timova što su ih predvodili Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, u središnjici Mosta dočekao ih je sporazum o budućoj suradnji za koji se očekivalo da ga predstavnici dvije strane potpišu.


U tom se dokumentu između ostalog regulirala i podjela ministarstva u Vladi te pristanak na nestranačkog mandatara. Uz to spominjala se i podjela mjesta u Saboru, ali i u javnim poduzećima. Međutim, ni Karamarko ni Milanović, tvrde naši izvori, nisu bili spremni dati popis, ali ni načelan pristanak na dokument koji nisu raspravila njihova stranačka tijela.




Čini se da je moguć konsenzus između Milanovića i Karamarka, jednako su reagirali na iznenađenje koje ih je dočekalo na sastanku i objašnjavali su da ne mogu potpisati takav dokument niti se složiti s onim što u njemu piše dok ga ne rasprave sa stranačkim tijelima, kaže jedan naš izvor, sudionik sastanka.


U pozivu koji je Most i javno objavio sinoć je od 19 sati trebao početi usuglašavanje o nestranačkom mandataru, a najavljuje se da će one stranke koje formiraju Vladu definirati i druge pozicije, uključujući i one u Saboru. Ipak, u Mostu su očito odlučili promijeniti redoslijed usuglašavanja pa su prvo tražili dogovor oko svih ostalih ključnih pozicija, pa i onih u javnim tvrtkama, da bi se na kraju govorilo o čovjeku koji bi trebao upravljati cijelim projektom tripartitne Vlade.


– Već danima, za razliku od SDP-a, surađujemo s Mostom, ali ne možemo se prvo dogovarati oko pozicija u HEP ili Janafu, pa onda govoriti o čelnom čovjeku Vlade. Iza nas je 59 mandata u Saboru, najviše od svih, pa moramo znati iza koga će stati tih 59 mandata, rekao nam je jedan sugovornik iz Domoljubne koalicije. I oni su kao i Hrvatska raste dobili 24 sata da razmotre predloženi sporazum, o kojem će se razgovarati danas navečer, a njihovi čelnici nakon sastanka nisu bili spremni davati izjave.


Tek je Milanović rekao da te stvari oko sastavljanja Vlade ne idu tako brzo kako bi to novinari očekivali.


Opširnije u današnjem Novom listu