Predsjednik SDP-a o Vladinih prvih sto dana

Milanović: U prvih sto dana nije bilo ničega; najavljene reforme su obična poza

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»To je obična poza. Na tome očito nije temeljito rađeno. Ima tu svega i svačega«, rekao je Milanović te ustvrdio da formalno prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje pa ni o tome koje se strateške tvrtke misle privatizirati. »I kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan«, dodao je



ZAGREB Predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović rekao je u petak da nova Vlada u prvih sto dana nije napravila ništa, a najavljene reforme ocijenio je »običnom pozom«.


»U ovih 100 dana nije bilo ničega. Nula«, komentirao je Milanović u intervjuu za RTL televiziju prvih sto dana Vlade premijera Tihomira Oreškovića.


Na upit vjeruje li da aktualna Vlada može odraditi mandat do kraja, Milanović je odgovorio kako to nije stvar vjere nego odnosa u Saboru te dodao kako je problem u tome što takav koncept europska demokratska parlamentarna praksa i ne pozna jer Most i nije klasična stranka.


Rezultati našeg rada sada se vide




O tome ima li spremnu ‘Vladu u sjeni’, Milanović je rekao kako imaju ljude koji su spremni i da to nije pitanje vlade »u sjeni ili na suncu« već da je njihova strategija da rade.


»Očito je da smo posao radili dobro, rezultati se sada vide, bili smo razumna reformska vlada, donosili smo odluke. Ideja, priprema, realizacija – samo tako Vlada može funkcionirati. Bitno je i da premijer bude osoba koja ima određeni politički autoritet, koji je na čelu jake političke stranke koja je barem relativno najjača u vladajućoj većini. A nijedan taj sastojak u ovom času ne postoji«, kazao je Milanović.


Upitan je li moguće da bude potpredsjednik Vlade u kojoj bi Tihomir Orešković bio premijer, Milanović je odgovorio da je to »revijalno pitanje«. »Orešković je formalni premijer, ali nije išao na izbore, nije političar. Iako su političari na lošem glasu u Hrvatskoj, ima i onih koji nisu baš tako negativni«, dodao je.


Reforme su obična poza


Milanović je ustvrdio i da nema nimalo povjerenja u program reformi Oreškovićeve vlade. »To je obična poza. Na tome očito nije temeljito rađeno. Ima tu svega i svačega«, rekao je te ustvrdio da formalno prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje pa ni o tome koje se strateške tvrtke misle privatizirati. »I kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan«, dodao je.


Naglasio je i kako primjerice u »Podravki« i »Končaru« država ni nema većinski paket te da on to ne bi ni prodavao jer ti novci, kaže, neće riješiti neki važniji hrvatski problem. »Tog nema, to je magla…Što misle prodavati? Inu?«, upitao je.


Kad je pak riječ o porezu na nekretnine, što je željela uvesti i njegova Vlada, zbog čema su se ‘lomila koplja’ s HNS-om, Milanović ističe da to nije nešto što je jednostavno i da to neće riješiti hrvatske probleme prevelike centraliziranosti države jer bi taj prihod bio lokalne samouprave. »To bi opet bilo neravnomjerno raspoređeno po Hrvatskoj jer su u nekim dijelovima zemlje vrijednosti nekretnina puno više nego u drugim dijelovima. To treba jako dobro osmisliti. No, to je samo kap u moru stvari koje treba napraviti«, dodao je.


»Mi smo pružali otpor ‘genijalnim’ idejama iz Europske komisije da srežemo ovdje, otpustimo ondje, smanjimo mirovine. Sve je to trebalo trijezno i trezveno voditi«, podsjetio je Milanović.