Premijer najavio nove rezove i nove namete u razdoblju borbe s prekomjernim deficitom

Milanović: The Economist će pogriješiti u slučaju Hrvatske

Tihana Tomičić

"Prve mjere bit će na Vladi u četvrtak, to je ono što smo skinuli s dnevnog reda prošli tjedan, jer sam htio da koalicijski partneri sve još jednom pažljivo pročitaju i prouče. Novih mjera će još biti, ali ne u ovom paketu nego u narednom trogodišnjem razdoblju", rekao je Milanović



RIJEKA  Premijer Zoran Milanović  najavio je sa svečane sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije u Opatiji da će, osim novih trošarina na gorivo i novih nameta na telekomunikacijske usluge, biti još rezova i novih nameta u sklopu Vladinih mjera rezanja prekomjernog deficita. 


Nije želio potvrditi koji će to potezi biti, ali svakako  slijedi još novih nameta za građane u narednom dužem razdoblju. 


“Prve mjere bit će na Vladi u četvrtak, to je ono što smo skinuli s dnevnog reda prošli tjedan, jer sam htio da koalicijski partneri sve još jednom pažljivo pročitaju i prouče. Novih mjera i nameta će još biti, ali ne u ovom paketu ovaj tjedan, nego u narednom trogodišnjem razdoblju”, rekao je Milanović.




Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, istaknuo je da je to proces koji će trajati godinama. »Pozivam one koji se nazivaju stručnjacima da sagledaju kako je to radio 2009. godine niz drugih europskih država. Bit će tu jako puno razgovora, puno prilagodbi. Onaj tko iz prve pristane na sve, griješi«, rekao je.



Predsjednik Vlade rekao je da se njemu ne može postaviti pitanje je li bio potreban ulazak specijalaca u brodogradilište u Kalima jer je to sudski postupak i ta je akcija bila na zahtjev suda. »Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, policija ne razmišlja o tome, ona to provede«, rekao je Milanović i dodao da ni on ni ministar ne upravljaju policijom. »Žao mi je zbog toga, ali to je sve što mogu o tome reći«, izjavio je. 



Za ocjene da su nove trošarine i nameti na telefoniju novi udar na građane, Milanović je rekao kako će neki trebati više pridonositi.


»Uzet će se od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kad se radi o teleoperaterima, oni imaju jako puno. No, neće im se uzeti da ih se obeshrabri, destimulira da rade«, naveo je. Poručio je da je dugoročno rješenje za Hrvatsku smanjenje rashoda. 


– Moramo se i dalje zaduživati. Deficit od tri posto kojeg ćemo u par godina ostvariti, uvjeren sam da hoćemo, i dalje je deficit od tri posto, to je tri posto duga. Ako nemate gospodarski rast i tri posto duga je puno – kazao je Milanović dodavši kako će oni koji na toj temi “žele sitno žicarski profitirati na dnevnoj razini” to uvijek raditi.


Komentirajući na novinarsko pitanje ocjene časopisa »The Economist«, po kojima je u Hrvatskoj nepovoljna klima za ulaganje, a što je u njegov prijatelj Emil Tedeschi upravo jučer izjavio, premijer je rekao kako on nije meteorolog, nego predsjednik Vlade.



Za odnose u SDP-u rekao je da su normalna sporenja i rasprave “jer da nije tako stranka bi odmah potonula”.


– Stranci u kojoj se nema različitih mišljenja, u kojoj se ne razgovara i sučeljava prijeti raspad. To su autokratske stranke u kojima svi slijepo slijede vođe, nema nikakvih prigovora, a kada se vođa popikne, onda ga iscipelare. SDP nije takva stranka, može je voditi i netko drugi. Razgovaramo, katkad se i posvađamo, ali radimo u interesu države. Uvijek možemo pogriješiti, ali sistemski gledano mi i HDZ smo nebo i podzemlje – zaključio je Milanović.



– »The Economist« su i moje omiljene novine, ali svi znaju pogriješiti. Evo, taj je časopis prije 12 godine prognozirao negativan trend njemačke industrije pa je pogriješio. Pogriješit će i u slučaju Hrvatske. To su neki statistički podaci, griješe čak i najbolje novine na svijetu – rekao je


U tom kontekstu, komentirao je i predizbornu kampanju za Europski parlament, te se ponovno vrlo oštro obrušio na HDZ, rekavši da bi upravi oni posegnuli za još većim udarom na građane.


– Ljudi moraju shvatiti da se desnica zalaže za daljnja rezanja, za politiku radikalne štednje, to je program HDZ- a i Europske pučke stranke, što nije u interesu hrvatskih građana. Mi se zalažemo za pristup koji je racionalan, štedljiv, ali koji neće ubiti svaku šansu za rast, jer Hrvatska nije Njemačka, niti Austrija. Ono što oni mogu odrezati, mi ne možemo. To će trajati malo duže, jer smo naslijedili totalni nered, velike dugove. U nekim smo stvarima, priznajem, možda trebali ranije krenuti. Ali kritike koje dolaze su nepoštene – zaključio je.