Hrvatska obilježava 20. obljetnicu "Bljeska"

Milanović: Nitko braniteljima ništa nije htio uzeti, ako je došlo do nesporazuma valjda ćemo ga izgladiti

Hina

Foto 	Denis LOVROVIĆ

Foto Denis LOVROVIĆ

»Ja nikom ne nabijam krivnju ili odgovornost, u ovim odnosima bilo je i malo pretjerivanja. Svi kažu: 'Ja sam za razgovor', ali s figom u džepu. Nitko braniteljima nije htio nikakvo zlo, niti išta uzeti. Ako je došlo do nesporazuma, valjda ćemo ga izgladiti. Mi smo u tri i pol godine zaista čuvali proračun za branitelje i za mrvicu ga povećali, tako ćemo i dalje«, kazao je Milanović dodavši da će razgovor s braniteljima, kada se dogodi, biti bez kamera

NOVO 16.01 Premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Varaždinu da nitko braniteljima nije htio nikakvo zlo niti im je išta htio uzeti, a da će, ako je došlo do nesporazuma, taj nesporazum »valjda izgladiti«. Komentirajući novinarima svoj današnji kratki susret s Đurom Glogoškim i braniteljima u Okučanima, Milanović je rekao kako je to bio spontani susret i razgovor.»Ja nikom ne nabijam krivnju ili odgovornost, u ovim odnosima bilo je i malo pretjerivanja. Svi kažu: ‘Ja sam za razgovor’, ali s figom u džepu. Nitko braniteljima nije htio nikakvo zlo, niti išta uzeti. Ako je došlo do nesporazuma, valjda ćemo ga izgladiti. Mi smo u tri i pol godine zaista čuvali proračun za branitelje i za mrvicu ga povećali, tako ćemo i dalje«, kazao je Milanović dodavši da će razgovor s braniteljima, kada se dogodi, biti bez kamera. Na obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije »Bljesak« u petak u Okučanima, premijer Milanović je nakon komemoracije došao je do izaslanstva branitelja te se s njima pozdravio i zadržao u razgovoru desetak minuta. Tom su prilikom branitelji iznijeli neke od primjedbi na odnos države prema njima, upozorili da su im ukinuta neka od braniteljskih prava i kao primjer naveli ukidanja prava na njegovatelja. Milanoviću su zamjerili da u vezi s tim ništa nije učinio, te mu predložili da ih pozove na razgovor na kojem će mu iznijeti svoje zahtjeve i primjedbe.Premijer je pritom kazao kako braniteljima nisu smanjivana materijalna prava istaknuvši da je Ministarstvo branitelja jedino ministarstvo kojem proračun nije smanjivan.

NOVO 14.51 Na proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije »Bljesak«, kojoj je u Okučanima nazočio cijeli državni vrh, veliku pozornost privukao je susret premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja koji prosvjeduju u Zagrebu, kao i nastup pet zrakoplova akrobatske skupine Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva »Krila oluje«, u kojem su u petak sudjelovala dva nova člana.


Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški nije htio komentirati razgovor koji su on, Josip Klemm i drugi branitelji vodili s premijerom Milanovićem nakon komemoracije za poginule u operaciji »Bljesak«.


Novinarima je rekao da su u Okučane došli pokloniti se onima koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske. »Zbog toga nećemo ništa komentirati i davati izjave«, rekao je.




Nakon što je završena komemoracija, naime, premijer Milanović došao je do izaslanstva branitelja te se s njima pozdravio i zadržao u razgovoru desetak minuta.


Tom su prilikom branitelji iznijeli neke od primjedbi na odnos države prema njima, upozorili da su im ukinuta neka od braniteljskih prava i kao primjer naveli ukidanja prava na njegovatelja. Milanoviću su zamjerili da u vezi s tim ništa nije učinio, te mu predložili da ih pozove na razgovor na kojem će mu iznijeti svoje zahtjeve i primjedbe.


Premijer je pritom kazao kako braniteljima nisu smanjivana materijalna prava istaknuvši da je Ministarstvo branitelja jedino ministarstvo kojem proračun nije smanjivan.


Pripadnici akrobatske skupine »Krila oluje« s dva nova člana izveli su zahtjevan letački program, među njima i tzv. pobjednički valjak u čast »Bljeska«, koji je izazvao pljesak svih nazočnih. Brigadir Goran Novoselić u izjavi novinarima naglasio je spremnost i obučenost pilota akrobatske skupine HRZ koja je, kazao je, »organski, sastavni dio eskadrile aviona« iz baze u Zemuniku. Vođa »Krila oluje« je bojnik Damir Barišić.


Načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić novinarima je rekao kako je danas dostojanstveno obilježena operacija u kojoj je Hrvatska vojska u »bljeskovitoj« akciji oslobodila zapadnu Slavoniju i pokazala da je sposobna osloboditi cijeli teritorij države.


»Hrvatski vojnik je pobjednički vojnik i nema te prepreke i izazova koji ne može savladati u obrani hrvatskih nacionalnih interesa«, rekao je Lovrić.


Iako je bio najavljen, u Okučane zbog zdravstvenih razloga nije došao ministar obrane Ante Kotromanović. Njegova zamjenica Višnja Tafra je rekla kako je današnji dan spomen na sve one koji su poginuli u »Bljesku« i kojih se s dostojanstvom sjećamo, a posebno je istaknula pilota Rudolfa Perišina. »Svima koji su sudjelovali u akciji veliko hvala«, dodala je.


Jedan od sudionika »Bljeska«, pukovnik Ivan Miloš u razgovoru s novinarima prisjetio se 1. svibnja 1995. godine i odlučnosti, spremnosti i ponosa svih koji su sudjelovali u operaciji.


NOVO12:23! Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u petak u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, čiju 20. obljetnicu Hrvatska danas obilježava, kazavši kako danas treba slaviti zajedništvo, a predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ističe kako je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrijednostima.


 »Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima Domovinskoga rata, obiteljima svih poginulih branitelja i obiteljima svih civilnih žrtava Domovinskog rata«, rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre.


 Hrvatska predsjednica ističe da je obilježavanje Bljeska »dan kada doista treba slaviti zajedništvo«.


 »Zajedništvom smo pobijedili u Bljesku, kasnije u Oluji, oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja«, rekla je Grabar-Kitarović.


 Na upit novinara dodala je da je prilikom čitanja imena poginulih u operaciji Bljesak reagirala jednako emotivno kao i članovi njihovih obitelji. »Kada ih vidite kako se trznu i počnu plakati na spomen imena svojih poginulih ne možete, a da i sami ne osjetite suze u očima, tugu, ali i ponos prema onima koji su otišli. Ali nisu otišli uzalud«, naglašava predsjednica.


 Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon komemoracije je istaknuo da operacija Bljesak i nakon 20 godina sve više dobiva na značenju jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude zapadne Slavonije. »U tom je smislu obilježavanje ovakvih akcija usmjereno na izgradnju mira, na demokratskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju«, kazao je Leko.


 Uvjeren je da će i proslava Oluje biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava Bljeska. »Zašto ne, dapače, ja očekujem da će i Oluja biti jednako dostojanstvena s porukama koje vrijede trajno. U tom smislu sam uvjeren u to«, odgovorio je Leko na pitanje novinarima.


 Da će i Oluja jednako biti dostojanstvena kao i današnje obilježavanje Bljeska smatra i saborski zasupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. »Oluja će, nadam se i vjerujem, proteći dostojanstveno. Što se nas tiče, nema problema«, rekao je predsjednik HDZ-a nakon komemoracije u Okučanima.


 Neka se državni vrh dogovori oko protokola obilježavanja akcije Oluja, a HDZ će, ponovio je, biti s narodom i braniteljima. »Kako odluči državni vrh neka tako i bude«, dodao je Karamarko.


 Karamarko smatra da i o Bljesku i o Oluji treba govoriti, te ističe kako je riječ o velikim datumima. »Imamo hrvatsku državu koju smo prije 20 godina oslobodili od velikosrpsko-četničke agresije. Hrvatska je bila raskomadana, prema tome, veliki su to datumi. Što više vrijeme prolazi, oni su i značajniji. Predsjednik Franjo Tuđman nam je sve veći i značajniji kao i naši branitelji«, rekao je Karamarko.


 Upitan je li se danas u Okučanima više trebalo govori o akciji Bljesak, Karamarko je odgovorio kako nisu bili predviđeni govori.


»To je protokol, mi sudjelujemo skrušeno zajedno s braniteljima i njihovim obiteljim«, rekao je. Ističe pritom kako je Bljesak dan za zajedništvo, te molitvu za poginule branitelje.


 »Imamo obvezu prema tim žrtvama da zajedno gradimo bolju Hrvatsku«, kazao je Karamarko.


NOVO 11:19!  Premijer Zoran Milanović je u Okučanima u petak nakon komemoracije za poginule u operaciji Bljesak pozdravio organizatore braniteljskog prosvejda u Zagrebu Đuru Glogoškog i Josipa Klemma i druge branitelje koji su nazočili komemoraciji.


Milanović je nakon komemoracije prišao braniteljima i pozdravio se s njima te je uslijedio destominutni razgovor, u kojem su branitelji na molbu premijera iznijeli svoje probleme i razloge zbog kojih prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu.


 Branitelji su pritom Milanoviću predložili da ih pozove na sastanak i razgovor o braniteljskim problemima i pravima, za koja smatraju da su im uskraćena.


U Okučanima cijeli državni vrh


 U Okučane je došao cijeli državni – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.


 U izaslanstvu Sabora su njegov potpredsjednik Tomislav Čuljak te zastupnici Jadranka Kosor, Ivo Jelušić, Zdravko Ronko, Franjo Lucić i Melita Mulić, a u Vladinu izaslanstvu ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Tihomir Jakovina, Siniša Varga i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.


Svečano obilježavanje pobjedničke operacije počelo je budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana, a nešto prije 10 sati krenuo je mimohod svečanog postroja, koji prate državni vrh, uzvanici i brojni građani. U trenutku početka mimohoda, Okučane su preletjela dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 U mimohodu iza zastave Republike Hrvatske te zastava MORH-a, MUP-a, Glavnog stožera, Ravnateljstva policije, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske mornarice, Hrvatskoga vojnog učilišta, Općine Okučana i ratnih zastava postrojba sudionika »Bljeska« su postroji brigada »Gromovi« »Tigrovi«, »Kune« i »Sokolovi«, dva postroja branitelja te postroj Specijalne policije MUP-a.


U 10 sati u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa održava se komemoracija na kojoj će se odati odati počast poginulim braniteljima u »Bljesku« plaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i čitanjem njihovih imena te održati molitva. Vijence će na spomen obilježje položiti izaslanstvo članova obitelji, poginulih branitelja u Bljesku te udruga proizašlih iz Domovinskog rata; predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Leko, premijer Milanović, izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog srožera generalom zbora Dragom Lovrićem, izaslanstvo Ravnateljstva policije na čelu s ravnateljem Vladom Dominićem te izaslanstvo Brodsko-posavske županije i Općine okučani predvođeno županom Danijelom Marušićem.  

U 10,45 sati u Športskoj dvorani Osnovne škole Okučana predsjednica Grabar Kitarović otvara županijske športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.


Stižu maratonci i motoristi


U crkvi sv. Vida Mučenika u 11 sati bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.


U podne će pred crkvu stići maratonci »Hrvatskog sokola« iz Nove Kapele – Batrine i Novske, a u 14 sati motoristi sudionici 3. motodefilea »Bljesak«.


Zainteresirani će moći obići i Spomen-sobu vojno-redarstvene operacije »Bljesak«, razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojba Oružanih snaga RH te se upoznati sa studijskim programima Hrvatskoga vojnog učilišta.


 Počasna zaštitna bojna izvest će svoje ceremonijalne radnje, Pukovnija Vojne policije pokaznu vježbu »Poslušnost sa psima«, Zapovjedništvo specijalnih snaga »Borilačke vještine«. U zabavnom programu navečer će sudjelovati klapa HRM-a »Sv. Juraj«, a tijekom dana građani će se moći okrijepiti vojničkim grahom.


Operacija Bljesak je trajala do 3. svibnja 1995. i njome su oslobođeni Okučani, koji su tada bili središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području, te 500 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija. U manje od 32 sata hrvatske su snage uspostavile i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.


Na glavnim su smjerovima napada bile 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz potporu pričuvnih i domobranskih postrojba potpomognutih protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.


U »Bljesku« su prvi put u Domovinskom ratu izvedeni masovniji udari hrvatskoga zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je neprijatelj dodatno taktički iznenađen.


U oslobađanju zapadne Slavonije sudjelovalo je oko 7200 vojnika i policajaca, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.