Premijer u Uljaniku

Milanović: Nismo učinili čudo u ove dvije i pol godine, ali pomogli smo da hrvatska brodogradilišta opstanu

Hina

Poručio kako će Vlada nastaviti poticati brodogradnju prema propisima EU, potvrda čega je i nedavno državno jamstvo koje je dala za izgradnju broda, odnosno usisnog jaružara koji će Uljanik izgraditi za poznatog komitenta Jan De Nul grupu



PULA Premijer Zoran Milanović posjetio je danas pulsko brodogradilište Uljanik te poručio kako će Vlada nastaviti poticati brodogradnju prema propisima EU, potvrda čega je i nedavno državno jamstvo koje je dala za izgradnju broda, odnosno usisnog jaružara koji će Uljanik izgraditi za poznatog komitenta Jan De Nul grupu.


Po završetku sastanka s članovima Uprave Uljanika, Milanović je novinarima izjavio kako je Vlada u dvije i pol godine mandata napravila dosta toga za brodogradilišta, “ne čudo, ali toliko da za sada sva hrvatska brodogradilišta opstanu”.


“To je veliki posao, treba dosta novca da bi se financirali ti projekti. Tamo gdje bude moguće učinit ćemo sve da to, ne da opstane, nego da napreduje jer se na brodovima zarađuje, a dvadeset godina se na brodovima gubilo u Hrvatskoj. To je ta bitna promjena”, rekao je premijer.




Istaknuo je kako ga veseli jer se vidi da uz aktivnost Vlade brodogranja funkcionira, što je za Hrvatsku od iznimne važnosti, s obzirom da je to “stvar tradicije, ali i posla, novca i zarade”. Izrazio je stoga nadu u sve bolju i veću budućnost hrvatske brodogradnje.


Novinare je zanimalo kako komentira to da je Hrvatska i dalje u recesiji, neovisno od tome što je zahvaljujući i brodogradnji povećala izvoz, na što je Milanović odgovorio kako nije siguran da je izvoz povećan zahvaljujući brodogradnji, ali da trendovi ohrabruju.


“Kad budu prve isporuke onda će biti. To su trendovi koji nas ohrabruju, oni su ovdje, oni su vidljivi te vjerujem da su nezaustavljivi kao i pad nezaposlenosti, koji nije samo sezonski, te rast izvoza”, poručio je. Napomenuo je kako je onaj koji izvozi, i na tome još uspije nešto zaraditi, vitalan i može se nositi s konkurencijom.


“To je nešto što ide nezaustavljivo i od sljedeće godine vidjet će se još više. Znamo da ljudi nemaju previše strpljenja, kriza traje dugo i ona nas je iscrpila”, istaknuo je Milanović.


U pratnji premijera bio je i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.