Premijer u Saboru

Milanović: Neargumentirane interpelacije HDZ-a i OraH-a o istraživanju Jadrana

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"HDZ očito ima problema s procedurom, to su riječi gospodina Bačića, ali onda iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima više od jedne osobe, zastupnice i zastupnika, koji imaju problema sa cijelim projektom. Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav", rekao je Milanović osvrćući se na HDZ-ovu interpelaciju



ZAGREB – Premijer Zoran Milanović u srijedu je u Saboru ocijenio neargumentiranima interpelacije HDZ-a i OraH-a o radu Vlade na projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, ustvrdivši da HDZ jedno govore u sabornici, a drugo na sastancima s predstavnicima multinacionalnih kompanija.


Samu činjenicu da se pojavio u Hrvatskom saboru kako bi branio Vladina stajališta Milanović je nazvao “bezobrazno pristojnom prema Saboru”.


“To naši prethodnici nisu radili; kada su bile interpelacije nisu dolazili u Sabor ni predsjednik Vlade ni ministri. Istina je vrlo lako provjerljiva. Ja sam došao ovdje iz poštovanja prema Saboru. Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se, navodno, o jako važnoj temi i tema je važna”, ustvrdio je.




Obrazloženja predlagatelja interpelacija Milanović je nazvao neargumentiranima te dodao kako se njegova Vlada bavi takvim kompliciranim pitanjima “jer prethodna nije htjela, nije znala, nije mogla ili Bog te pita što”.


“U to vrijeme moglo se teoretski bušiti na Jelačić placu, danas se ne može, pravila su postavljena, a ja bih volio da su ovdje neki zastupnici HDZ-a, ne nužno predsjednik stranke, nego oni koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalnih kompanija koje se javljaju na natječaje. Kada govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Maratona i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani. Ako ne vode zapisnike na tim sastancima, neka nam kažu o čemu razgovaraju i što im govore na takvim sastancima”, rekao je Milanović.


Također je ustvrdio da je HDZ neodgovoran te kako nije jasno je li im problem procedura ili sam projekt eksploatacije.


“HDZ očito ima problema s procedurom, to su riječi gospodina Bačića, ali onda iz pojedinačnih intervencija i replika vidim da ima više od jedne osobe, zastupnice i zastupnika, koji imaju problema sa cijelim projektom. Plašimo ljude, govorimo o potopu, pomoru, ekološkoj katastrofi, dakle, nemate stav”, rekao je Milanović osvrćući se na HDZ-ovu interpelaciju.


Kazao je i kako mu je “u redu to što je Mirela Holy protiv svega”, dok je HDZ-ove zastupnike pozvao da se “međusobno dogovore, jer jedno govore u Saboru, a drugo njihovi župani govore Amerikancima”.


Kada je riječ o samoj eksploataciji, Milanović je podsjetio da se u ovom trenutku radi isključivo o istraživanju zaliha nafte i plina u Jadranu. Dodao je kako očekuje da će zalihe plina biti dovoljne da Hrvatsku učine neovisnom o događajima kakav je, primjerice, ukrajinska kriza.


Ustvrdio je da je riječ o potpuno transparentnom postupku, a podnositelje interpelacija koji su zatražili objavu ugovora između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum o seizmičkim istraživanjima u Jadranu, pozvao je da dođu u Ministarstvo i vide taj ugovor.


“Ugovore možete vidjeti u Ministarstvu, pozivani ste više puta da ih vidite. Takva su pravila, nitko vam ne može uskratiti uvid u te ugovore, ali postoji određena proceduralna pravila oko sigurnosti. Dođite i pogledajte”, poručio je Milanović.


Nakon kratkog govora, premijer Milanović je napustio sabornicu, ne saslušavši replike zastupnika, što je izazvalo brojne prosvjede iz oporbenih klupa.


“Arogantni i nepristojni predsjednik Vlade zlouporabio je 15 minuta za govornicom i pokazao potpuno nerazumijevanje Ustava, koji kaže da je Vlada odgovorna Hrvatskom saboru. Ne mislim da moramo slaviti činjenicu da se on ovdje ukazao, a njegov nedostatak kućnog odgoja nije mu dao da odsluša kritike na svoj račun”, komentirao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar.


Dodao je da je premijer “ovdje izrekao hrpu bedastoća, a ni jedan dokaz da ova Vlada radi zakonito”.


Mirela Holy kazala je, pak, kako “možda premijer ne prima ljude iz Maraton Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara”.