Bandić u partizanima

Milan Bandić: NDH je zločin, Hrvatska se opet susreće sa fašizmom, a ja ću obnoviti sve antifašističke spomenike

P. N.

foto: screenshot HRT

foto: screenshot HRT

"Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći. NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška."



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prometnuo se u gorljivog antifašistu. Na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatvorenih komunista iz ustaškog koncentracijskog logora u Kerestincu Bandić je, javlja Hrvatska radio-televizija, održao “žestok protuustaški govor”. Valja naglasiti, proboj iz Kerestinca preživjelo je tek 15 od 111 zatvorenika. Među ubijenima našli su se neki od najistaknutijih intelektualaca onog vremena, kao što su Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica.


– Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći. NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška, rekao je Bandić. Pritom je istaknuo da se mora govoriti i o drugim zločinima, onima koje je u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji počinila pobjednička, antifašistička strana. Ali ne možemo, istaknuo je Bandić, brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, sa državom koja je nastala na rasnim zakonima.


– Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati, istaknuo je Bandić. Ustvrdio je, također, da se hrvatsko društvo i danas susreće sa fašizmom. Ovom prilikom zagrebački gradonačelnik podsjetio je da je njegova administracija pomogla da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što će, rekao je, “pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj”.




– To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora, najavio je Milan Bandić. Valja naglasiti, u samostalnoj Hrvatskoj srušeno je blizu tri tisuće spomenika, spomen ploča i drugih spomen obilježja antifašističkoj borbi, a obnovljeno ih je tek nekoliko stotina.


Predstavnici Saveza antifašističkih boraca na komemoraciji su upozorili “na pokušaje revizije prošlosti, relativiziranje zločinačke prirode NDH i jačanje neofašizma u hrvatskom društvu – kako na javnim mjestima poput nogometnih stadiona, tako i u istupima aktualnih nositelja vlasti”.


– Cijeli svijet slavi 75 godina od izbijanja otpora nacifašističkoj okupaciji. Slavimo i mi. U Brezovici smo obilježili osnivanje prvog antifašističkog odreda u Europi. Pred nama je 27. srpnja, dan narodnog ustanka u Srbu, rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, upozorivši da obilježavanje ustanka u Srbu pokušavaju osujetiti ekstremisti, koji su pred spomenikom u Srbu postavili vojni šator te najavljuju seriju predavanja o Domovinskom ratu.


– Osuđujemo postupke grupice okupljene oko jedne proustaške, marginalne, izvanparlamentarne stranke. Osuđujemo i šutnju najviših hrvatskih dužnosnika koji još uvijek ne reagiraju,  poručio je Habulin, izrazivši nadu da će ta godišnjica biti obilježena dostojanstveno.