Uspjeh DSS-a u Vukovaru

Milaković: Nije jasno zašto SDSS podržava svaku Vladu bez obzira na njenu politiku prema Srbima

Zlatko Crnčec

foto: facebook

foto: facebook

Naime, potpredsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković postao je dogradonačelnik pobijedivši kandidatkinju SDSS-a Vesnu Vujić. Osim toga DSS će u Gradskom vijeću Vukovara imati dva vijećnika baš kao i SDSS čiju je listu nosio osobno predsjednik stranke Vojislav Stanimirović.



ZAGREB – I dok je pažnja političke javnosti bila fokusirana na to hoće li MOST zadržati Metković još je jedna stranka ugrožena u gradu koji smatra svojom političkom bazom. Riječ je o SDSS koji je na nedjeljnim lokalnim izborima izgubio izbore za dogradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine.


Naime, potpredsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković postao je dogradonačelnik pobijedivši kandidatkinju SDSS-a Vesnu Vujić. Osim toga DSS će u Gradskom vijeću Vukovara imati dva vijećnika baš kao i SDSS čiju je listu nosio osobno predsjednik stranke Vojislav Stanimirović.


– Ovo je veliki uspjeh i najava promjena u srpskoj zajednici. To je uvod u nešto novo i drugačije. Iza mene je devet godina predanog rada na terenu pa je utjecaj imala i moja prepoznatljivost. Svakako mi je pomogla i loša kadrovska politika i loš rad SDSS-a koji je od sebe odbio mlade i školovane ljude, rekao je Milaković za naš list. Osim uspjeha u Vukovaru DSS može se pohvaliti i pobjedama nad SDSS-om u izborima na funkcije dožupana iz redova srpske nacionalne manjine u Požeško slavonskoj i Sisačko moslavačkoj županiji gdje su izabrani Miroslav Grozdanić i Dušan Bjelajac.




Međutim, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović kaže da DSS nije neka velika politička snaga, te da nije postigao neki veliki uspjeh osim pobjede u Vukovaru.


– Istina oni su osvojili u dva dožupana dok smo ih mi osvojili šest. U cijeloj smo zemlji osvojili 193 vijećnička mandata, a oni samo 20. Imamo i pet dogradonačelnika, 15 načelnika i 26 zamjenika načelnika. Pa njihov je najjači čovjek Siniša Ljubojević izgubio izbore za dožupana Karlovačke županije od jednog običnog čovjeka. Što se tiče Vukovara Milaković je vjerojatno pobijedio jer je kao dosadašnji dogradonačelnik, 2013. je izabran kao naš član, bio više prepoznatljiv nego naša kandidatkinja. Ali on je tu funkciju loše obavljao, nije komunicirao ni sa građanima ni sa gradskim vijećnicima, rekao je Stanimirović. Dodao je da je SDSS i dalje najjača stranka koja u Hrvatskoj predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, te se ne osjećaju nimalo ugroženim od DSS-a.


Milaković smatra da su pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj sve nezadovoljniji radom SDSS-a, te najavljuje neke promjene.


– Aktualizirat ćemo temu dvojezičnosti u Vukovaru. Osim toga nije jasno zbog čega SDSS podržava svaku Vladu bez obzira na njenu politiku prema srpskoj zajednici. Kada SNV dobije novac zamiru sve reakcije SDSS-a. Da nije bilo istupa Milijana Brkića za njih se ne bi ni čulo. Žalosno je kada zastupnik talijanske manjine Furio Radin treba braniti obraz i čast srpske manjine kada to već ne rade njeni predstavnici. Politiku SDSS-a kreiraju samo dva čovjeka – Milorad Pupovac i tek kao drugi Vojislav Stanimirović, rekao je Milaković.