Smirivanje situacije

Mikulić za gradonačelnika, Prgomet preuzima zagrebački HDZ

Zlatko Crnčec

Na Trgu žrtava fašizma zaključeno da treba smiriti situaciju u zagrebačkoj organizaciji, nazire se elegantno rješenje



ZAGREB Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić politički je preživio sastanak u središnjici stranke u srijedu uvečer, te čak postoji mogućnost da bude kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Naime, kako se može neslužbeno doznati, vodstvo stranke ne bi imalo ništa protiv toga da Mikulić ipak krene u izbornu utrku. Navodno je u vrhu stranke zaključeno da je ostalo premalo vremena za predstavljanje novog kandidata, a osim toga neki kojima je kandidatura predložena su je odbili.


U vrhu stranke je zaključeno i da je potrebno smiriti situaciju u zagrebačkoj organizaciji gdje je čak 12 od ukupno 17 čelnika područnih odbora stranke potpisalo pismo u kojem se traži hitan sastanak sa središnjicom kako bi se raspravio način na koji Mikulić i glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a Ivan Ćelić vode organizaciju. Smatraju da njih dvojca na rade na autoritaran način. Razlog smirivanja situacije leži i u tome što su se u HDZ-u odlučili da naglasak stave na listu stranke za zagrebačku Gradsku skupštinu na kojoj bi na vrlo visokom mjestu trebao biti povratnik u HDZ Drago Prgomet. On bi navodno nakon lokalnih izbora trebao preuzeti zagrebačku organizaciju. U prilog tome ide i činjenica da je njegov suradnik Josip Jelić – zajedno su prije nekoliko godina iz HDZ-a prešli u Most pa se vratili u HDZ – bio onaj tko je na terenu organizirao prikupljanje potpisa na pismo poslano središnjici sa zahtjevom za sastanak o načinu na koji Mikulić vodi gradsku organizaciju. 


U bubnju za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika bio je i aktualni ministar financija Zdravko Marić. Međutim, on je jučer u izjavi za medije otklonio bilo kakvu mogućnost da bi se upustio u utrku za prvog čovjeka Zagreba.




– Ja sam ministar financija. Prošlo je već par mjeseci da me se nije razmještalo na druge pozicije, pa valjda doživljavam deja vú. Ja sam ministar financija i maksimalno sam na to fokusiran. Zasad mi nitko ništa nije ponudio, niti smo o tome razgovarali, rekao je Marić. Dodao je da se nada da ga nitko neće predložiti za izbornika rukometne reprezentacije. Kako se može neslužbeno doznati u HDZ-u, u stranci je bilo razgovora oko mogućnosti njegovog angažmana na lokalnim izborima, te mu je to u jednom trenutku i bilo predloženo. Međutim, on je to otklonio. Navodno, u dijelu aktualnog vodstva stranke postoji stanovito nepovjerenje prema Mariću budući da je ministar financija bio i u Vladi Tihomira Oreškovića u vrijeme dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Štoviše, Marić je prošle godine bio kandidat za novog mandatara kada je Karamarko nakon rušenja Oreškovića pokušavao presložiti većinu. Po toj bi verziji Marić bio bitno oslabljen ako bi izgubio izbore za gradonačelnika što bi u krajnjem slučaju onda moglo dovesti u pitanje i njegovu poziciju ministra financija.