Razgovor s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine

Mikulić: Nije vrijeme za licitiranje s imenima HDZ-ovih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK



ZAGREB Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u intervjuu za Hinu najavljuje prve poteze na novoj funkciji, govori o suradnji s Milanom Bandićem i njegovom strankom, pripremama za lokalne izbore i HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika, te najavljuje da će se zbog posla u Gradskoj skupštini povući s mjesta zastupnika u Hrvatskom saboru.


Koji će biti vaši prvi potezi i hoće li biti promjena u vođenju Gradske skupštine u odnosu na vašeg prethodnika Darinka Kosora (HSLS)?


Nastojat ćemo otvoriti Gradsku skupštinu tako da radimo transparentnije, da imamo veći protok dokumenata prema dnevnom redu. Uvest ću kolegije potpredsjednika i predsjednika klubova gradskih zastupnika, imat ćemo »Dane otvorenih vrata«. Radit ćemo na brzini donošenja što boljih i kvalitetnijih odluka u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana. Već smo se dogovorili da ćemo za iduću sjednicu, koja bi se trebala održati 16. lipnja, predložiti izmjene Generalnog ubranističkog plana (GUP) Zagreba, što znači da ćemo otvoriti mogućnost za potencijalne investitore i razvoj grada. Zalažem se za strateški pristup, da znamo po zonama gdje se što treba razvijati, da razvijamo rubne dijelove, dijelove prema centru i centar grada. Vezano za rješavanja problema otpada i odustajanja od gradnje spalionice, što je i HDZ tražio, drago mi je što je formirana radna skupina i da se svakog petka održava koordinacija između Grada i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Razvoj Zagreba nije moguć bez koordinacije, odnosno mora biti u sinergiji s državnom vlašću i ministarstvima.




Je li sada prilika za takvu sinergiju jer je HDZ na državnoj razini u koaliciji sa strankom gradonačelnika Milana Bandića?


Drago mi je što je na nacionalnoj razini u studenome došlo do promjene vlasti, jer je prošla Vlada bila najlošija u hrvatskoj povijesti. Narod je tome rekao »dosta» i evo prilike Domoljubnoj koaliciji da ostvari sve što smo govorili u predizbornoj kampanji. Stojimo iza svake svoje riječi, budite uvjereni da ćemo sve izvršiti jer mi smo stranka koja obećava samo ono što je realno. HDZ u Zagrebu nije u koaliciji s Nezavisnom listom grupe birača Milana Bandića, već smo partneri. U Gradskoj skupštini radit ćemo sve što smo i do sada – kritizirat ćemo sve što nije dobro, proaktivno predlagati što mi mislimo da bi bilo dobro i podržavati ono što je dobro. To je partnerski odnos, kao što sam pozvao i sve gradske zastupnike i predsjednike klubova svih stranaka u Skupštini za zajedno sjednemo, detektiramo goruće probleme Zagreba i zajednički ih probamo riješiti. Oni koji misle da u tome trebaju i mogu sudjelovati dobro su došli, a oni koji žele opstruirati rad Gradske skupštine i od nje raditi teatar, to je njima na dušu.  


Je li bilo planirano da će Kosor (HSLS), koalicijski partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji, prepustiti HDZ-u funkciju predsjednika Gradske skupšine?


HDZ nikada nije tražio niti bi tražio smjenu gospodina Kosora. U njegovu odluku i motive ne ulazim. Kada je podnio ostavku, rekao je kako je tu odluku donio nakon dugog promišljanja. Prema tome, ništa nije u tom smislu bilo planirano. A ako me pitate treba li i zaslužuje li HDZ imati svog čovjeka na mjestu predsjednika Gradske skupštine – apsolutno da. HDZ u Zagrebu ima gotovo 19.000 članova i zaslužuje imati svog čovjeka na bilo kojoj izvršnoj funkciji u gradu.


Je li vaš dolazak na čelo Gradske skupštine »vjetar u leđa« HDZ-u za lokalne izbore na kojima će, kako najavljuje, imati svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba?


S mojim izborom za predsjednika Skupštine odalo se priznanje i prepoznat je dugogodišnji rad HDZ-a na terenu, a posebno u zadnjih tri i pol godine. To pokazuje da se nakon 16 godina HDZ u Zagrebu počeo vraćati na pozicije na kojima je bio do 2000. i to je sigurno dobar »vjetar u leđa«. HDZ je najjača i najveća stranka u Hrvatskoj i sigurno ćemo imati svoje kandidate za bilo koju izvršnu funkciju u Zagrebu, pa tako i za gradonačelnika.


Hoćete li vi biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika?


Ne bih još licitirao s imenima HDZ-ovih kandidata, u stranci ćemo provesti interne ankete, radimo na programima i onog tko ponudi najbolji program članstvo će izabrati za kandidata. Naravno da to neće biti dostatno za pobjedu, zato to mora biti osoba koja će u sebi sublimirati sve što treba ponuditi Zagrepčankama i Zagrepčanima da bi je prepoznali kao nekog tko ima viziju kako voditi Zagreb bolje nego dosad.


Najavili ste da ćete zbog posla u Gradskoj skupštini uskoro otići iz Hrvatskog sabora, gdje ste i predsjednik Odbora za medije?


Biti jedan od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru je iznad svega pitanje časti, ali ujedno i pitanje obveze. Tu primanja ne igraju nikakvu ulogu i za nula kuna je časno obnašati jednu i drugu funkciju. Kao predsjednik saborskog Odbora za medije najavio sam da ćemo vrlo brzo početi s održavanjem tribina, primjerice o položaju medija u Hrvatskoj. Dok ne počnem s tim tribinama, sa čime bi trebali krenuti prije ljeta, dotle neću napuštati Sabor, jer posao koji sam započeo imam obvezu i dovršiti. Ne mogu reći kada će to biti, ali taj trenutak doći će relativno brzo.


Što očekujete da će u tom razdoblju napraviti Odbor za medije?


Moja je percepcija da mediji, kao i političari, moraju odgovarati za svaku izgovorenu i napisanu riječ jer mi kreiramo javno mnijenje. Predstavnike medija gledam kao partnere, kao nekoga s kim možeš dobro i kvalitetno surađivati jer mediji su ti koji prenose informacije. Svi zajedno trebamo sjesti za stol, otvoriti diskusiju na temu medija u Hrvatskoj i neka svatko o tome iznese svoja stajališta. Nakon toga ćemo to probati sublimirati u zajedničke zaključke i na obostrano zadovoljstvo to provesti. Od medija i političara očekujem da su partneri, jer jedni bez drugih ne mogu, a kada smo u sinergiji možemo napraviti sve.


Vaša ocjena suradnje Domoljubne koalicije i Mosta, nakon što ste se nedavno, dok ste branili predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, sukobili s Mostovim saborskim zastupnikom Mirom Buljem?


Dosta se toga navodi u medijima što nije istina. Gospodina Bulja cijenim i poštujem, kao i sve hrvatske branitelje i oni su za mene svetinja. Sve što sam imao o tome reći izjavio sam u Hrvatskom saboru, pa to nema potrebe posebno elaborirati. Što se tiče koalicije na državnoj razini, Domoljubna koalicija je potpuno stabilna i čvrsta. Koalicija je pitanje političke odluke, to su partnerski odnosi, a HDZ kao predvodnik koalicije na čijem je čelu Tomislav Karamarko zna u kojem smjeru taj brod treba voditi. Idemo sigurno, možda za neke polako, prema mirnoj luci gdje ćemo Hrvatsku dovesti u situaciju da nije toliko zadužena i da ne iseljava toliko mladih. Vratit ćemo nadu hrvatskom čovjeku i povjerenje u hrvatsku državu jer ona je preskupo plaćena sa 16.000 života hrvatskih branitelja da bi je netko olako probao vratiti tamo gdje je bila nekada.