Okrugli stol "Komunikacija i milosrđe: izazovi za hrvatski medijski prostor"

Miklenić: Crkveni mediji nude kulturu susreta i dijaloga jer otvaraju prostor drugima, drukčijima i malim ljudima

Hina



Okrugli stol “Komunikacija i milosrđe: izazovi za hrvatski medijski prostor” održan je na u srijedu u prigodi 50. obljetnice Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.


O medijima su govorili novinarka Nove TV Ivana Petrović, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, profesor s Odjela za komunikologija na Sveučilištu u Osijeku Ivica Šola, profesor na Hrvatskim studijima Danijel Labaš, profesor s Fakulteta političkih znanosti Božo Skoko, novinari Večernjega lista Dražen Ćurić i novinar HRT-a Branimir Bilić.


Novinarka Nove TV Ivana Petrović ocijenila je kako su veliki problem državni mediji, u kojima novinarska mjesta ovise o pobjedniku na izborima, a ne o profesionalnosti novinara. Naglasila je kako je Hrvatsko katoličko sveučilište jedno od prvih mjesta gdje se nudi i njeguje dijalog u hrvatskom društvu te ocijenila kako danas u Hrvatskoj prevladava izostanak susreta i dijaloga.




Manipulira se novinarima, a država nam u vanjskom svijetu nikad nije lošije stajala, istaknula je dodavši kako su takvoj percepciji pridonosili mediji, vlade pa i Crkva.


Smatra kako je danas u hrvatskom društvu moguć jedino susret novinara i političara te ocjenjuje kako je u medijskom prostoru previše holograma. U društvu nam nedostaje kultura raspravljanja pa se to prenosi na društvene mreže, napomenula je dodavši kako na njima prevladava isključivost i etiketiranje.


Miklenić je naglasio kako crkveni mediji (Glas Koncila, Hrvatski katolički radio i kršćanska obiteljska revija Kana) nude kulturu susreta i dijaloga jer otvaraju prostor drugima, drukčijima i malim ljudima.


Ocijenio je kako crkveni mediji pokušavaju dati svoj doprinos dijalogu u društvu na izravan i neizravan način. Sadržaji koje objavljujemo formiraju suvremene katolike, rekao je dodavši kako crkveni ljudi trebaju djelovati u duhu crkvenoga nauka, poticanja dijaloga te zajedničkim nastupima u duhu ekumenizma.


Držimo se, kako je istaknuo, načela protiv ozloglašavanja i etiketiranja. Prihvaćamo kritiku čina i stava, ali ne idemo na osobu, napomenuo je dodavši kako na stranicama svojih medija ili u radijskim emisjima ugošćavaju predstavnike drugih vjerskih zajednica. Naglasio je kako crkveni mediji daju obilje građe kao ponudu za izgradnju kulture susreta u hrvatskom društvu.


Po riječima Ivice Šole, u hrvatskim medijima ne postoji satira, koja počiva na ideji, nego “satara” koja proistječe iz ideologije i pretvara se u govor mržnje. Politička satira danas je nemoguća zato što su političari postali satiričari, napomenuo je Šola dodavši kako su s druge strane novinari postali političarima. Ocijenio je kako je naš najveći satiričar književnik Miro Gavran, koji je uspio vrhunskim satiričarima kao što su Česi prodati humor. “To vam je isto kao da ste Srbima prodali laž”, rekao je Šola.


Labaš je ocijenio kako mediji danas nisu u stanju prepoznati definiciju slobode pa umjesto dijaloga vode netolerantne monologe. Zato, smatra Labaš, dolazi do erozije profesije.


Božo Skoko smatra kako bi mediji umjesto utrke za prodajom, čitanošću i “klikovima” trebali voditi računa o vjerodostojnosti autora, tekstova i njihovoj prezentaciji. Dobri autori se zato izdižu svojom kvalitetom pa se onda uz njih i publika vezuje, naglasio je Skoko.