Bitka počinje

Mesić se žalio Ustavnom sudu i zatražio odgodu: ‘Iseljenje iz ureda će trajati duže od ove Vlade’

Boris Pavelić

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović

Odluka je invalidna, i donesena samo za mene. Ne znam je li ikada u Hrvatskoj neki zakon donesen samo za jednog čovjeka. Vidjet ćemo kakav će biti novi saziv Ustavnog suda, hoće li slušati politiku ili ustav, komentirao je Mesić



ZAGREB Jučer je stupila na snagu vladina odluka kojom bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić gubi pravo na ured. Ali, politički se veteran ne predaje: najavljuje pravnu borbu, pa ironično izražava »nadu da u ured nitko neće nezakonito provaljivati, jer bismo ga morali izbaciti zbog ometanja mirnog i zakonitog posjeda«.


Jučer je na internet izdanju Narodnih novina objavljena, kako se službeno zove, »Odluka o proglašenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti«. Smisao je te kratke odluke da Mesić gubi pravo na ured, ali da mu ostaje fizička zaštita. S obzirom da u odluci stoji da stupa na snagu »prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama«, znači da vrijedi od jučer, jer je objavljena u izdanju od 30. svibnja. Bivši predsjednik je po njoj, dakle, trebao već biti na ulici.


Ali nije. »Sutra šaljem žalbu Ustavnom sudu s prijedlogom odgode primjene dok Ustavni sud ne riješi predmet. Odluka je invalidna, i donesena samo za mene. Ne znam je li ikada u Hrvatskoj neki zakon donesen samo za jednog čovjeka. Vidjet ćemo kakav će biti novi saziv Ustavnog suda, hoće li slušati politiku ili ustav«, komentirao je za naš list jučer Stjepan Mesić. »Vlast može pokušati zaobići Ustavni sud, pa iseljenje tražiti preko Općinskog suda. Ali onda ide postupak, pa žalba na županijski, pa daljnja procedura… U svakom slučaju, potrajat će«, ne žuri Mesić.




Odabrao je i odvjetnika, Nevena Cirkvenija. »Afirmiran je i u međunarodnim relacijama, a to je dobro, jer ako svi hrvatski sudovi zakažu, idemo na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu«, najavljuje. »U svakom slučaju, nadam se da će vlada poštovati proceduru. Demokracija je procedura, samo diktature ne poštuju vladavinu prava. Bit će to dobra lekcija i za vlast. Pomoći ću im da se vrate na pravi put, da nauče poštovati proceduru«, poručuje pobjednik brojnih političkih bitaka.