Prihvatio ponudu

Mesić neće napustiti ured dok mu se netko službeno ne javi, a nakon toga seli u prostor SABA-e

Boris Pavelić

Neka zovu iz Vlade – Stjepan Mesić /arhiva NL

Neka zovu iz Vlade – Stjepan Mesić /arhiva NL

Mesić seli ured u Savez antifašističkih boraca Legalno sam ušao, legalno ću i izići. Odgovoran sam za ovaj prostor. Ne mogu otići i baciti ključ u živicu, kazao je jučer Stjepan Mesić za naš list



 Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić čeka službenu primopredaju ureda u Grškovićevoj ulici u Zagrebu. Dok mu se netko službeno ne javi, a još nije, ne kani napustiti ured. »Legalno sam ušao, legalno ću i izići. Odgovoran sam za ovaj prostor. Ne mogu otići samo zato što sam čuo neku izjavu na televiziji, i baciti ključ u živicu. Čekam da me službeno pozovu iz Vlade, pa da dogovorimo primopredaju«, kazao je jučer bivši predsjednik za naš list.


Za odluku Ustavnog suda nema dobrih riječi. »Uvijek sam branio Ustavni sud, i uvijek ću ga i braniti – ali ne ovaj saziv. To što je Šeparović učinio, nevjerojatno je. Kako on može tvrditi da nije relevantno je li zakon propisao rok za napuštanje ureda, pa da sam ja, unatoč nedostatku takvih odredbi, u šest mjeseci od donošenja zakona trebao napustiti ured? U ovih šest mjeseci država u ovom uredu nije imala nikakvih troškova, sve smo plaćali ja i moja tajnica. Pa ja sam i išao ustavnom tužbom zato što sam zakon smatrao protuustavnim – kako da onda izađem, ako zakon smatram invalidnim? A i Ustavni sud konstatirao je da zakon ima manjkavosti, pa ga je opet amnestirao. Ali i studenti prava znaju: što je otpočetka krivo, ne može s vremenom prestati biti krivo«, ljutit je Mesić.


Ipak, isplanirao je gdje će nastaviti raditi. »Sve je to dogovoreno. Idem u Savez antifašističkih boraca, u Hatzovoj ulici u Zagrebu. Ponudili su mi ured, i ja sam prihvatio«, kaže. Kada će selidba, još ne zna. »Danas slavim 81. rođendan. Gledamo li brojke obrnuto, to je 18«, smije se. »Neka me zovu iz Vlade. Istina, mogao bih ja zvati Most, Petrova, kojemu država pomaže da sagradi kuću. Mogao bih mu reći da država u mom uredu nije imala nikakvih troškova. Ništa država neće dobiti mojim iseljenjem. Osim mogućnosti da sedam članova Petrovljeve obitelji smjesti u Grškovićevu«, zadirkuje žilavi veteran.