Reakcije na vijest iz Srbije

Mesić: Rehabilitacija Draže Mihailovića je pravosudni i politički skandal

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja. Nmam razumijevanja za rehabilitaciju Draže Mihailovića, rekao je Pupovac



ZAGREB Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.


U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.




»On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike«, kaže se u priopćenju.


Četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.


Također podsjeća da se ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.


»Rehabilitirati danas Dražu Mihailovića, govoriti o njegovome ‘ubojstvu i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi«, upozorava Mesić.


Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.


 Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.


Rehabiliticija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.


»Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine«, kazao je Karamarko novinarima.


Komentirajući ocjene Europske komisije o ekonomskoj politici hrvatske Vlade, Karamarko je rekao kako je to »kao kad vam roditelj dođe s roditeljskog sastanka, a vi imate šest jedinica i dobijete preporuku da ih morate ispraviti«. Dodao je da hrvatska Vlada »packe iz Bruxellesa« pretvara u svoje političke pobjede.


Na upit novinara što misli o porezu na nekretnine Karamarko je rekao da ga on ne bi uvodio, a što se tiče presude u slučaju Udruge Franak izjavio je kako očekuje da će se potaknuti trajno i pravedno rješenje između štediša, Vlade i banaka.Karamarko je u četvrtak nazočio i proslavi 25. obljetnice ustroja HDZ-ove podružnice u Velikom Trgovišću, te promociji knjige »Tuđmanov arhiv«.

 Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je izjavio kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda, koji je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.


»Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku«, kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, gdje je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.


Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igor Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači »povratak u mračna vremena Republike Srbije«.


»Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti«, izjavio je u četvrtak saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić novinarima u Hrvatskom saboru.


Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.


»Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savjetima pomagati susjedima, no ovo što oni rade – od Šešelja do ovakve odluke, mislim da si ta zemlja utabava put u prošlost«, kazao je Salapić.


Mišljenja je i kako bi hrvatska diplomacija trebala reagirati. »Ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni za tisuće i tisuće ubijenih na ovakav način budu rehabilitirani. Očekujem da se oglasi vlada, premijer i ministrica vanjskih poslova te predsjednica RH jer takve poteze susjeda ne smijemo prešutiti i zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je vlada zrela za odlazak«, zaključio je Salapić.


Za Igora Kolmana (HNS) takva je odluka nedopustiva, a rehabilitacija zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopsutiva.


»To sigurno nije dobra poruka i vidjet ćemo kako će se dalje stvari razvijati«, poručio je.



Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH ogorčen je odlukom višeg suda u Beogradu koji je rehabilitirao ratnog zločinca Dražu Mihailovića, vođu četnika u Drugom svjetskom ratu, stoji u priopćenju te organizacije objavljenom u Sarajevu.»Činjenica je da je u ovom predmetu rehabilitacije Draže Mihajlovića čitav sudski proces bio obična farsa i političko, a ne sudbeno niti pravno pitanje. Ova odluka će nedvojbeno imati i ostaviti vrlo složene i teške posljedice, jer se šalje i jasna politička poruka po kojoj se ne samo redefinira Drugi svjetski rat, nego i sve vrijednosti proizašle iz pobjede narodnooslobodilačke i partizanske vojske«, stoji u saopćenju.SABNOR BiH ocjenjuje kako je viši sud u Beogradu »dodatno potpalio vatre nacionalističko-šovinističkog divljanja, religijskog fanatizma i radikalnog desničarenja na prostorima bivše SFRJ«.   Na presudu beogradskog suda u slučaju bivšeg četničkog vođe reagairale su i brojne političke stranke u BiH.Demokratska fronta (DF) koja je članica vladajuće koalicije u BiH priopćenjem je osudila odluku o rehabilitaciji osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića podsjećaju kako je on odgovoran za ubojstva stotina tisuća nesrba ali i Srba u BiH i Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu.»Obilježavati s jedne strane pobjedu na fašizmom, a rehabilitirati osuđenog nacističkog kolaboracionista, kao što to radi dio srbijanskog rukovodstva, dokaz je da u Srbiji nije došlo do raskida s jednim od najmračnijih poglavlja povijesti regije«, stoji u reagiranju DF-a.Čalnik oporbene Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Nermin Nikšić odluku beogradskog suda nazvao je besramnom.»Besramna rehabilitacija Draže Mihailovića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata i dokazanog suradnika nacističke Njemačke predstavlja sramotan čin i šamar svim žrtvama četničkog progona kojega su na svojoj koži najbolje osjetili građani BiH u Drugom svjetskom ratu«, izjavio je Nikšić.


Za Dragicu Zgrebec (SDP) ova je odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije. »Imat će značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu«, kazala je Zgrebec.


Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u četvrtak su izrazili najenergičniji prosvjed i zgražanje prema odluci Višeg suda u Beogradu, koji je rehabilitirao vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića i poništio presudu od 17. srpnja 1946. kad je osuđen na smrt strijeljanjem.


»Odluka Višeg suda u Beogradu ulazi u red sramnih poteza i pokušaja revizije povjesti, koji ponovo vrijeđaju žrtve pobijene i uništene od strane četničkog pokreta. Ona također blati borbu svih jugoslavenskih naroda protiv fašizma i nacizma, kao i njhov ukupni doprinos pobjedi koju su ostvarile snage demokracije nad snagama mraka«, navodi iz SABA RH u priopćenju.


Ističu da svoj prosvjed temelje na povijesnim činjenicama s kraja 1941. kad su se četničke jedinice Draže Mihailovića, pri njemačkoj opsadi Užičke republike, borile na njemačkoj strani i zarobile 250 partizana te ih predale njemačkom okupatoru.Osim toga, njegove četničke jedinice napravile su pokolj muslimana u Foči, a s njemačkim i talijanskim okupatorima na Neretvi i Sutjesci sudjelovale u poduhvatu kojim su željeli definitivno uništiti Narodno oslobodilačku borbu i partizanski pokret.

Četnici su, dodaju, organizirali i izvršili velika zlodjela i pokolje diljem Bosne i Hercegovine, kao i diljem Hrvatske. I konačno, četnici i četnički konfidenti učinili su i strašne pokolje diljem Srbije i u Beogradu, navodi SABA RH, te napominje da su sve te činjenice utvrđene na suđenju 1946. godine.


»Ti dokazi su bili temelj na kojem je Vojni sud 1946. zasnivao osudu četničkog vođe u Beogradu«, poručuju iz SABA RH, te podsjećaju da je na konferenciji ‘velike trojke’ u Teheranu donesena odluka o prihvaćanju partizanske vojske i njenog komandanta Josipa Broza Tita kao člana antifašističke koalicije.