Crans Montana forum

Mesić: Podlegnemo li nacionalizmu, izdali smo europsko ujedinjenje

Boris Pavelić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

»Pretvorili smo naš kontinent u tvrđavu. Trebam li vas podsjećati tko je, u kojem kontekstu i u kojem razdoblju naše nedavne prošlosti govorio o »tvrđavi Evropi«? Neće nam valjda to postati uzor!«, kazao je Mesić, aludirajući na Hitlerov koncept obrane od napada saveznika



ZAGREB   Glas vapijućeg u pustinji – tako je zvučao govor koji je bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić održao jučer na Crans Montana forumu u Beču gdje je, na poziv organizatora, govorio o migracijama, nedvosmisleno se izjasnivši protiv ograda, nacionalizma i koncepta »tvrđave Europe«, a za otvorenost, multikulturalizam i otvorene granice.


Mesić je uvjeren kako su migracije »tema na kojoj pada ili opstaje EU«. Tvrdeći da su »sve migracije s kojima smo suočeni prisilne«, svjestan je da govori suprotno od pravladavajućeg mišljenja u EU, ali smatra to uvjerenje »moralno ispravnim«.


»Pretvorili smo naš kontinent u tvrđavu. Trebam li vas podsjećati tko je, u kojem kontekstu i u kojem razdoblju naše nedavne prošlosti govorio o »tvrđavi Evropi«? Neće nam valjda to postati uzor!«, kazao je Mesić, aludirajući na Hitlerov koncept obrane od napada saveznika.




Podsjetivši, s druge strane, na izvorišnu ideju ujedinjene Europe – »stvaranje uvjeta u kojima će biti nemoguć novi rat na evropskom kontinentu« – Mesić je zaključio kako »moramo priznati, sviđalo nam se to ili ne, da ujedinjene Evrope niti bi bilo, niti može biti bez multikulturalnosti, bez multireligioznosti, bez prihvaćanja različitosti kao nečega što nas obogaćuje«.


Nazivajući nacionalno zatvaranje i porast ksenofobije »nedopustivim«, Mesić je upozorio kako ćemo izdati europsko ujedinjenje »podlegnemo li tom probuđenom nacionalističkom zanosu, toj opsjednutosti sobom i svojim identitetom, tome zatvaranju najprije Evrope kao cjeline, a potom i svake države unutar Evrope«.


Svjestan izazova integracije izbjeglica u europska društva, Mesić kaže kako »treba naći način da prihvate naše običaje, a da se pritom ne osjete zakinutima da njeguju vlastite tradicije i ispovijedaju svoju vjeru«.