Bivši predsjednik RH

Mesić: Nisam svjedočio o generalu Praljku, a optužbe da sam surađivao s Udbom su besmislice

Hina

Na pitanje je li Frano Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob odgovorio je kako se Tuđmana ne može gledati jednostrano. Na početku je Hrvatska pomagala obrani BiH, ali poslije Vens-Owenovog plana ta se politika mijenja, rekao je Mesić ustvrdivši kako je politika prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva.»Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana«, rekao je Mesić koji se s prvim hratskim predsjednikom razišao sredinom 1994.



Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u nedjelju da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan te da u Haagu nije svjedočio ništa osobno o generalu Slobodanu Praljku, a tvrdnje da je surađivao s Udbom, zloglasnom jugoslavenskom komunističkom tajnom policijom nazvao je »notornim besmislicama«.


Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje, rekao je Mesić u HRT-ovoj emisiji Nedjelom u 2.


Na pitanje je li Frano Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob odgovorio je kako se Tuđmana ne može gledati jednostrano. Na početku je Hrvatska pomagala obrani BiH, ali poslije Vens-Owenovog plana ta se politika mijenja, rekao je Mesić ustvrdivši kako je politika prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva.»Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana«, rekao je Mesić koji se s prvim hratskim predsjednikom razišao sredinom 1994.Smatra kako je Haaški je sud odigrao pozitivnu ulogu, no zamjera mu »dugo vrijeme« za donošenje odluka. »Kao svjedok, u Haagu sam govorio što znam, govorio sam istinu«, odgovorio je bivši predsjednik države držeći da ga zbog svjedočenja napadaju »oni koji su pokušavali sakriti istinu« te da bi bilo dobro da se »prikaže« što je govorio u Haagu.Odgovarjući na upit je li Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH kako stoji u haaškoj presudi, Mesić je rekao kako Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da Hrvatska vojska prijeđe hrvatsku granicu Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, uputio je voditelja kako to mora pitati »one koji su takvu odluku donijeli«, jer on je nije donio.Nisam ništa svjedočio osobno o generalu Praljku, ustvrdio je Mesić.Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest te da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima.Krivac za to je, smatra Mesić, obrazovanje jer se po njegovu mišljenju mladim ljudima nude falsifikati povijesti.

Ustašizacija ne da disati Hrvatskoj


Ocijenio je kako ustažizacija ne da disati Hrvatskoj te ustvrdio kako u Crkvi postoje »čisti fašisoidi«.Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Svoje ustaštvovanje devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je HDZ, ustvrdio je Mesić, smatrao da moramo angažirati sve da bismo spriječili uspjeh agresije.Na pitanje je li Vladimir Šeks surađivao s Udbom ustvrdio je kako za to postoje sumnje. Za odnose sa Slovenijom i pitanje arbitraže okrivio je hrvatsku diplomaciju jer smatra da ona nije odradila posao kako treba.Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zamjerio je nošenje zastave, što je usporedio s nošenjem Titove štafete.