Mikola izbjegao atentat, povratak u Hrvatsku neće

Merčepovac se predao policiji u Peruu i sada čeka izručenje

Ana Raić Knežević

Prema portalu trome.pe, Mikola se prije nekoliko dana predao u mjestu Lurin nakon što se našao u društvu sa srbijanskim bjeguncem Goranom Stavrićem Frederickom (41) koji je likvidiran prošle nedjelje



ZAGREB » Nakon više od osam godina bijega pred hrvatskim pravosuđem koje ga je osudilo na pet godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu muškarca pod nadimkom »Saša« u Pakračkoj poljani 1991. godine Igor Mikola (42) uhićen je u Limi.


   Prema pisanju peruanskog portala trome.pe Mikola se prije nekoliko dana predao policiji u mjestu Lurin nakon što se zatekao u društvu sa srbijanskim bjeguncem Goranom Stavrićem Frederickom (41) koji je likvidiran u sačekuši prošle nedjelje pred McDonaldsom u Mirafloresu. Lokalna policija već je lišila slobode osobe koje se povezuju s tim ubojstvom, no Mikola se u međuvremenu sam predao izjavivši istražiteljima kako je u strahu za vlastiti život.


  


Traži ga Interpol




On se, prema pisanju lokalni medija, nalazio u crnom »audiju« kao prethodnica vozilu u kojem je bio Stavrić. Uspio je izbjeći smrtnonosne hice što su ispaljeni u Stavrića, inače osobu za kojom je, kao i za Mikolom na snazi Interpolova tjeralica. Riječ je o jednom od bliskih suradnika nasljednika Zemunskog klana Luke Bojovića kojeg perunaska policija povezuje s krijumčarenjem droge. Iz tjeralice što je bila raspisana za njim proizlazi i da ga se tražilo zbog pljački banaka, te krijumčarenje oružja. Iako je navodno bio viđen u društvu Luke Bojovića kad je ovaj lišen slobode u Španjolskoj prije nekoliko godina uspio je izbjeći uhićenje.



  Igoru Mikoli se sudilo zajedno s Munibom Suljićem, Sinišom Rimcem, Mirom Bajramovićem i Brankom Šarićem jer su svi na početku Domovinskog rata bili pripadnici tzv. Merčepove skupine. Svi su poricali optužbe što su im stavljene na teret. U pritvoru je Mikola proveo nešto više od pet mjeseci što znači da mu ostaje još pozamašan dio kazne što ju zbog teškog zločina u Pakračkoj poljani mora odslužiti.



Tada se, kako se sada ispostavilo, vratio u Južnu Ameriku, već tradicionalno utočište balkanskih kriminalaca, koristeći ime Nicola Antonio Wong Bonavia. Bio je dio krijumčarskog lanca narkotika iz Kolumbije i Brazila za Afriku. Kao paravan za taj ilegalni biznis koristio je trgovinu za izvoz drva. Za Stavrićem su tjeralicu osim Srbije izdali su Brazil i njegova rodna Belgija, potvrdile su peruanske vlasti. Sumnja se da je za posljednji bijeg u Južnu Ameriku koristio lažni hrvatski identitet. Istražitelji naslućuju da su ga života stajali ogromni dugovi što ih je imao prema kolumbijskoj mafiji.


   U srbijanskom kriminalnom miljeu Stvarić je bio poznat pod nadimkom »Kljuki«. Na koji se način Mikola povezao s njim policija za sada nije izvjestila. Objavljeno je tek da je hrvatski bjegunac smješten u zatvoru u Limi gdje će čekati izručenje domovini. Neko se vrijeme skrivao u Kolumbiji.


  


Nedovoljno dokaza


Mikoli se svaki trag izgubio netom nakon izricanja presude u »slučaju Pakračka poljana« što ju je 2005. godine objavilo vijeće Županijskog suda u Zagrebu. I uoči tog procesa neko vrijeme nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu, ali je lociran u BiH, te pred sam početak suđenja izručen. Tijekom tog suđenja nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi Mikolu opužili izravno za ubojstvo »Saše«, pa je zato proglašen krivim za pomaganje u ubojstvu.


   U BiH je prije devet godina izdržao 27 mjeseci kazne zbog iznude 75.000 konvertibilnih maraka od Mladena Žulja, vlasnika benzinske postaje Švabo benz iz Gruda. U to vrijeme protiv njega je i na Općinskom sudu u Zagrebu vođen i sudski postupak zbog otmice.