Ima se, može se

“Megaministarstvo” u Bruxellesu: Cijena kupljene zgrade ravna je trošku – 73 godine najma

Tihomir Ponoš

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Ta zgrada površine oko 4.000 četvornih metara kupljena je za 11,5 milijuna eura, a prije useljenja potrebno ju je adaptirati što do danas nije učinjeno.



ZAGREB – Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ocijenio je kupnju zgrade u Bruxellesu prije tri godine u kojoj je trebalo biti smješteno Stalno predstavništvo Hrvatske pri EU i hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji – šlamperajem.


Ta zgrada površine oko 4.000 četvornih metara kupljena je za 11,5 milijuna eura, a prije useljenja potrebno ju je adaptirati što do danas nije učinjeno.


Napravljeni su izvedbeni projekt i troškovnik, a ukupni troškovi adaptacije procijenjeni su na nešto manje od 5,3 milijuna eura što znači da bi kupnja i adaptacije zgrade koštali 16,8 milijuna eura. Do veljače ove godine od belgijskih vlasti nije ishođena građevinskourbanistička dozvola. Kovač je u četvrtak kazao da je kupljena zgrada u Bruxellesu, ali nije prethodno izrađena studija isplativosti.




– Tu se na neki način radi o šlamperaju i postoji opasnost da se to pretvori u rupu bez dna. Ali to ćemo spriječiti, kazao je Kovač. Pri kupnji zgrade jedan od argumenata bio je taj da 90 posto zemalja EU-a ima u Bruxellesu vlastite zgrade i da je to isplativije nego plaćanje mjesečnog najma. Najam prostora za Stalnu misiju i veleposlanstvo u Belgiji prošle je godine plaćen ukupno nešto manje od 1,5 milijuna kuna. Trošak kupnje i adaptacije zgrade iznosi 16,8 milijuna eura, odnosno nešto više od 103 milijuna kuna što je svota dostatna za pokrivanje 73 godine najma prema sadašnjim cijenama.


Slučaj je u Orahovici komentirao i Zoran Milanović u čijem je mandatu kupljena zgrada.


– U Bruxellesu sve košta milijune, a hrvatska država je kupila zgradu u kojoj trebaju biti integrirane sve hrvatske misije u tom gradu. To će biti praktično jedno megaministarstvo gdje će raditi hrvatski službenici, diplomati, predstavnici u raznim odborima u Komisiji, kazao je Milanović. Napomenuo je da je »vrlo interesantan trenutak u kojem je Državna revizija izvijestila javnost da je hrvatska država kupila tu kuću« i dodao da to treba Hrvatskoj koja je jedina država koja u Bruxellesu nije imala ništa.


– Taj se prostor sada uređuje, a, naravno, u ovih pola godine, koliko HDZ upravlja MVEP-om nije ništa napravljeno, zaključio je Milanović.