Ministar branitelja o kraju prosvjeda u Savskoj

Medved: Branitelji su prepoznali da je ministarstvo počelo rješavati probleme koji su bili uzrok prosvjeda

P. N.

''Prosvjeda je bilo i prosvjeda će biti. Ono što ću ja kao ministar hrvatskih branitelja zajedno s hrvatskim braniteljima kao partnerima učiniti jest da pokušamo riješiti nagomilane probleme. I uvjeren sam da ćemo veliku većinu riješiti u kraćem vremenu'', kazao je Medved



Nakon što je danas odlučeno da će šator iz Savske ulice biti uklonjen, u večerašnjem Dnevniku Nove TV gostovao je branitelja  Tomo Medved.


Jeste li zadovoljni s odlukom prosvjednika da nakon 555 dana uklone šator?


Dakako da sam zadovoljan. Hrvatski branitelji su donijeli odluku, ocijenili su da Ministarstvo hrvatskih branitelja zaista intenzivno radi na rješavanju niza nagomilanih problema. Zahvaljujem se hrvatskim braniteljima na strpljivosti, ali u svakom slučaju ono što je najvažnije prepoznato je da je ministarstvo hrvatskih branitelja započelo rješavati probleme koji su bili uzrok prosvjeda u Savskoj.




Od prvog dana šator izaziva brojne reakcije, tako i uklanjanje. Vaš prethodnik Predrag Matić kazao je, citiram, da su prosvjednici loše sluge, loših gospodara. Kako to komentirate?


Ne bih to rekao. Mogu samo reći da ocjenu i njegovog rada  mog rada će donijeti populacija o kojoj skrbi, a ocjenu o njegovom radu možete vidjeti 555 dana.


Potpuno je jasno da vam branitelji iz Savske vjeruju. Hoćete li možda neke od njih angažirati u svom timu kao savjetnike ili suradnike?


Veliki broj njih je već angažira u našim projektnim skupinama kroz 11 projektnih listova u cilju iznalaženja, rješavanja nagomilanih problema od jedinstvenog zakona do stambene problematike.


Pojavila su vam se dva problema u zadnjih nekoliko dana – jedan od njih je 86 osoba, hrvatskih branitelja, koji se nalaze na srbijanskim tjeralicama. Jeste li upoznati s tim problemom?


U stalnom sam kontaktu s ministrom pravosuđa. Ministarstvo hrvatskih branitelja će zasigurno znati reagirati u slučaju da se poduzme bilo što bi bilo na štetu hrvatskih branitelja. 


Optužnice iz BIH protiv visokih časnika hrvatske vojske, hrvatskog vijeća obrane?


Jednako tako imamo spoznaju o tome od kolega koji se nalaze na tim optužnicama. Isto tako ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno s Vladom RH znati će odgovoriti i u svakom slučaju nećemo dozvoliti da se na bilo koji način dovodi Domovinski rat u pitanje.


Branitelji su kazali, ukoliko se ne ispune njihovi uvjeti, ovo što je dogovoreno da će se opet vratiti u prosvjed. Vjerujete li u takav scenarij?


Prosvjeda je bilo i prosvjeda će biti. Ono što ću ja kao ministar hrvatskih branitelja zajedno s hrvatskim braniteljima kao partnerima učiniti jest da pokušamo riješiti nagomilane probleme. I uvjeren sam da ćemo veliku većinu riješiti u kraćem vremenu, a za sustavni pristup za jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata je potrebno  malo duže vremena i stoga pozivam hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata na strpljivost jer temeljita analiza je preduvjet za kvalitetno rješenje.