MVPEI drži da predsjednica ne može preuzeti odgovornost

Međunarodni dogovori: Vlada nije odobrila predsjednici potpis sporazuma s Afganistanom

Dražen Ciglenečki

Kolinda Grabar-Kitarović i Ashraf Ghani / Foto REUTERS

Kolinda Grabar-Kitarović i Ashraf Ghani / Foto REUTERS

  – Naše Ministarstvo vanjskih poslova već dulje dogovara s afganistanskom stranom sporazum o suradnji, a sad bi ga predsjednica, koja s njim nema nikakve veze, htjela potpisati. To ne dolazi u obzir, rekao nam je izvor u Banskim dvorima

ZAGREB » Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već nekoliko dana obilazi Afganistan i hrvatske vojnike koji se u toj zemlji nalaze u sklopu misije »Odlučna potpora«. Ona se u nedjelju sastala s afganistanskim predsjednikom Mohammadom Ashrafom Ghanijem, a tom je prilikom, kako je prenijela Hina, govorila i o sporazumu o partnerstvu između dvije zemlje.     – Radujem se skorom potpisivanju sporazuma o sveobuhvatnom prijateljstvu i partnerstvu s Afganistanom, jer će Hrvatska nastaviti podržavati vašu zemlju. Sporazum o partnerstvu trebao bi biti potpisan za vrijeme budućeg posjeta predsjednika Ghanija Hrvatskoj, izjavila je tada.  

  No, ona je, neslužbeno doznajemo, već tijekom svojeg posjeta namjeravala potpisati spomenuti sporazum s Afganistanom. Tim povodom su se iz Ureda predsjednice obratili Ministarstvu vanjskih poslova, koje radi na ovom dokumentu. Ali, Vlada na koncu nije odobrila Grabar-Kitarović da na taj sporazum stavi svoj potpis. 


  – Naše Ministarstvo vanjskih poslova već dulje dogovara s afganistanskom stranom sporazum o suradnji, a sad bi ga predsjednica, koja s njim nema nikakve veze, htjela potpisati. To ne dolazi u obzir. Osim toga, predsjednica ne može preuzimati odgovornost za međunarodne sporazume koje potvrđuje Sabor, rekao nam je izvor u Banskim dvorima. Ustav definira da Sabor »potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu zakona, međunarodne ugovore vojne i političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju Republiku Hrvatsku«. Predsjednik samo naknadno potpisuje isprave o ratifikaciji, pristupu, odobrenju ili prihvatu tih ugovora. Zato će prilikom dolaska predsjednika Ghanija u Hrvatsku, sporazum o partnerstvu s Afganistanom uime naše države potpisati jedan od članova Vlade, vjerojatno ministrica Vesna Pusić. 


  Jučer je Grabar-Kitarović boravak u Afganistanu nastavila posjetom bazi Šahin na sjeveru zemlje, u kojoj su stancionirani hrvatski vojnici. Kako je prenijela Hina, predsjednica je istaknula da su joj svi afganistanski dužnosnici govorili o visokom profesionalizmu naših vojnika. Hrvatskim vojnicima prigodno je podijelila dresove hrvatske nogometne reprezentacije s njezinim potpisom. Zatim je helikopterom odjetjela u bazu Marmal, u kojoj je ona dobila dar. Američki časnici darovali su joj hrvatsku zastavu s certifikatom koji potvrđuje da je ona bila u dronu koji je iz zraka snimao područje Afganistana. »Neka u Hrvatskoj vide kako se poklanja zastava«, komentirala je predsjednica Republike.