Uvoz iz Kanade

Medicinski kanabis u travnju u hrvatskim ljekarnama

Ljerka Bratonja Martinović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nakon ishođenja uvozne dozvole, Imunološki zavod započet će s uvozom i distribucijom prvih doza medicinske marihuane na hrvatskom tržištu. Riječ je o želatinoznim kapsulama od ulja kanabisa, koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon



ZAGREB Imunološki zavod pred dovršetkom je pregovora s kanadskim dobavljačem medicinskog kanabisa za hrvatsko tržište, a prve doze ovih pripravaka bit će dostupne u ljekarnama u travnju. Pacijenti koji imaju indikacije za terapiju medicinske marihuane i danas mogu pripravke dobiti u ljekarni na recept, ali samo postupkom interventnog uvoza, što znači više čekanja i veću cijenu lijeka. 


Pripravci medicinskog kanabisa prema planu su već trebali biti dostupni u ljekarnama, ali su se pregovori, kažu u IMZ-u, odužili zbog dodatnih zahtjeva Ministarstva zdravlja.  


– Proces pregovora s dobavljačem biljnih pripravaka od medicinskog kanabisa je u tijeku. Proces uvoza traje malo duže od predviđenog jer je Ministarstvo zdravlja zatražilo uvoz dodatne, niže doze pripravaka, radi bolje prilagodbe uvođenja proizvoda u kliničku primjenu – objašnjavaju u IMZ-u. Zbog dogovaranja uvoza niže doze trebalo je pripremiti dodatnu dokumentaciju potrebnu za ishođenje uvozne dozvole i s dobavljačem utvrditi mogućnosti proizvodnje tražene doze.


Ublažavanje tegoba




Nakon ishođenja uvozne dozvole, Imunološki zavod započet će s uvozom i distribucijom prvih doza medicinske marihuane na hrvatskom tržištu. Riječ je o želatinoznim kapsulama od ulja kanabisa, koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, sastojke konoplje kojima se pripisuju pozitivna svojstva u ublažavanju tegoba niza bolesti. Lijek će, kao i sada, propisivati obiteljski doktori, pedijatri, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prema preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije, te neuropedijatrije, i to samo na jednokratni recept. Za ove pripravke izdavanje ponovljivih recepata, koji omogućuju podizanje mjesečnih doza na jedan recept, nije moguće. Pripravak će se izdavati u ljekarnama, uz liječnički recept, a procjenjuje se da će cijena mjesečne doze biti do 1.500 kuna, što je i trostruko manje od cijene pripravaka na inozemnom tržištu. 


– Nadamo se da će sve predmetne aktivnosti biti završene tijekom ovog mjeseca, kako bi Imunološki zavod mogao dobiti dozvolu za uvoz i izvršiti narudžbu prvih količina indijske konoplje za medicinsku upotrebu – poručuju iz IMZ-a. 


Kliničke smjernice


Doze koje će se plasirati na tržište odgovaraju kliničkim smjernicama za liječenje pojedinih indikacija kod kojih je odobrena upotreba medicinske marihuane. Primat će ih onkološki bolesnici za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji, te za ublažavanje boli, oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita, te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom, kod kojih marihuana može smanjiti učestalost epileptičnih napada. Po nalogu Ministarstva zdravlja, stručnjaci Povjerenstva za medicinski kanabis vijećaju o tome bi li među indikacije trebalo uvrstiti i poremećaj spavanja kod PTSP-a i kroničnu neuropatsku bol. 


Obiteljski liječnici, iako im je to bilo obećano, još uvijek nisu prošli edukaciju za primjenu marihuane u medicinske svrhe. 


– Indikacije za propisivanje medicinskog kanabisa su poznate, i mi možemo jedino provjeravati poštuju li ih kolege specijalisti. Doziranje preparata bit će na njima, očekujemo da će propisati oblik i dozu terapije, i procijeniti koliko dugo pacijent treba primati takav lijek – kaže Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.