Nakon otkrića da Glogoški spava na državni račun

Matiću je dosta: Promijenit će bravu na kući u Zaprešiću, a prosvjednicima ukida i pokretne WC-e

Dražen Ciglenečki

FOto D. Lovrović

FOto D. Lovrović

Ministarstvo plaća sve režije, to je naša kuća i kod nas se nalazi ključ koji invalidi podižu uz valjanu medicinsku dokumentaciju. Ubuduće će se svi ratni vojni invalidi, njih 478, moći služiti tom kućom, a ne samo članovi udruge kojih ima između 150 i 200, kaže ministar



ZAGREB   Đuro Glogoški, vođa prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, ne noći u šatoru nego u kući u Zaprešiću, koju je država namijenila članovima njegove udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida da bi imali gdje boraviti kad u Zagreb doputuju zbog liječenja. To je danas objavio Jutarnji list, čiji je fotoreporter u četvrtak navečer i snimio Glogoškog kad je sa suprugom, nakon što je taj dan završio s prosvjednim aktivnostima, stigao u kuću izgrađenu 2007. godine. đ


Ministar branitelja Predrag Matić nam je rekao da su prije dvadesetak dana ustanovili da si je Glogoški prisvojio taj objekt.


– Bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor potpisala je 2007. s Glogoškim sporazum o korištenju kuće. Na osnovu njega, članovi udruge mogli su s užom obitelji boraviti u kući kad dođu na liječenje, da ne bi morali plaćati hotel. Ministarstvo plaća sve režije, to je naša kuća i kod nas se nalazi ključ koji invalidi podižu uz valjanu medicinsku dokumentaciju.




No, od 17. listopada prošle godine nitko nije pitao za ključ, a inače bi ga redovito svakih 10 do 15 dana netko tražio. Bilo nam je to čudno, a onda su naši ljudi koji su tamo prije dvadesetak dana kosili travu ustanovili da u kući netko živi. Poslije smo doznali da je to Glogoški. On je uzurpirao kuću izgrađenu državnim novcem. Nevjerojatno, ispričao nam je Matić.


Jasno je da Glogoški ima rezervni ključ za koji u Ministarsvu nisu znali. Stoga će Matić već u ponedjeljak poduzeti neke korake s tim u vezi, ali namjerava i promijeniti spomenuti sporazum.


– Stavit ćemo novu bravu, tako da Glogoški više ne može ulaziti u kući. Njezin smisao nije da on unutra odsjeda kad god to poželi. Osim toga, nema nikakvog razloga da se korištenje kuće ograničava na članove njegove udruge. Nisam ni znao za tu odredbu u sporazumu, koju ćemo sada izmijeniti. Ubuduće će se svi ratni vojni invalidi, njih 478, moći služiti tom kućom, a ne samo članovi udruge kojih ima između 150 i 200. Vjerojatno ćemo boravak u tom objektu omogućiti i, primjerice, braniteljima kad u neku zagrebačku bolnicu doprate bolesno dijete i žele ostati s njim nekoliko dana. Uredit ćemo to pravilnikom, najavljuje Matić.


A uskoro se mogu očekivati još neke promjene u odnosu Ministarstva prema prosvjednicima.


– Obavijestili su me iz našeg tajništva da smo dosad za njihove pokretne WC-e platili skoro 100 tisuća kuna i da više ne znaju s kojih bi proračunskih stavki skidali novac za tu svrhu. Pa kad su prosvjednici ovako dobro logistički organizirani, da si je njihov vođa čak priskrbio kuću, neka se sami pobrinu za pokretne WC-e, kaže Matić.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista u nedjelju….