Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Bez problema

Matičari zasad bez priziva savjesti: U Hrvatskoj u prve dvije godine sklopljena 122 istospolna partnerstva

Partnerstva se sklapaju od kolovoza 2014. / Foto NL arhiva
Partnerstva se sklapaju od kolovoza 2014. / Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2016. u 16:53 2016-05-30T16:53:36+02:00

Matičari su državni službenici koji obavljajući svoje dužnosti nastupaju u ime Republike Hrvatske pa su prema svim građanima i građankama dužni postupati s jednakim poštovanjem, ističu u Ministarstvu 

ZAGREB U Hrvatskoj su od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola pa do kraja ožujka 2016. sklopljena ukupno 122 životna istospolna partnerstva. Između partnera muškog spola 64 i 58 između partnerica ženskog spola.

Smiju li matičari u matičnim uredima, zbog priziva savjesti, odbiti osobno sklopiti takvo istospolno partnerstvo?

– Ministarstvo uprave nema saznanja je li bilo pojedinačnog odbijanja sklapanja životnog partnerstva budući da u matičnim uredima u pravilu radi više matičara. Također, nismo zaprimili niti jedan priziv savjesti od strane matičara, odgovoreno nam je iz Ministarstva uprave.

Kako navode u Ministarstvu, matičari su državni službenici koji obavljajući svoje profesionalne dužnosti nastupaju u ime Republike Hrvatske pa su prema svim građanima i građankama dužni postupati s jednakim poštovanjem odnosno svima osigurati jednaku kvalitetu javne usluge, bez obzira na njihove razlike i bez obzira smatraju li njihov svjetonazor sukladan svojim osobnim svjetonazorskim uvjerenjima.

Znači, nitko od matičara ne traži priziv savjesti, ali kad bi ga i zatražili, ne bi im ga, čini se, ni dopustili. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.