Bez problema

Matičari zasad bez priziva savjesti: U Hrvatskoj u prve dvije godine sklopljena 122 istospolna partnerstva

Zdenko Duka

Partnerstva se sklapaju od kolovoza 2014. / Foto NL arhiva

Partnerstva se sklapaju od kolovoza 2014. / Foto NL arhiva

Matičari su državni službenici koji obavljajući svoje dužnosti nastupaju u ime Republike Hrvatske pa su prema svim građanima i građankama dužni postupati s jednakim poštovanjem, ističu u Ministarstvu 



ZAGREB U Hrvatskoj su od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola pa do kraja ožujka 2016. sklopljena ukupno 122 životna istospolna partnerstva. Između partnera muškog spola 64 i 58 između partnerica ženskog spola.


Smiju li matičari u matičnim uredima, zbog priziva savjesti, odbiti osobno sklopiti takvo istospolno partnerstvo?


– Ministarstvo uprave nema saznanja je li bilo pojedinačnog odbijanja sklapanja životnog partnerstva budući da u matičnim uredima u pravilu radi više matičara. Također, nismo zaprimili niti jedan priziv savjesti od strane matičara, odgovoreno nam je iz Ministarstva uprave.




Kako navode u Ministarstvu, matičari su državni službenici koji obavljajući svoje profesionalne dužnosti nastupaju u ime Republike Hrvatske pa su prema svim građanima i građankama dužni postupati s jednakim poštovanjem odnosno svima osigurati jednaku kvalitetu javne usluge, bez obzira na njihove razlike i bez obzira smatraju li njihov svjetonazor sukladan svojim osobnim svjetonazorskim uvjerenjima.


Znači, nitko od matičara ne traži priziv savjesti, ali kad bi ga i zatražili, ne bi im ga, čini se, ni dopustili.