Ministar branitelja u Dnevniku Nove TV

Matić: Moja vrata su uvijek otvorena, ali neću dati ostavku

Hina

Matić je u razgovoru izrazio žalljenje zbog sinoćnjeg samospaljivanja branitelja na mjestu prosvjeda, podsjetivši da od samog početka govori kako prosvjed nije potreban



ZAGREB  Ministar branitelja Predrag Matić poručio je večeras da je uvijek otvoren za razgovore s braniteljima koji prosvjeduju pred njegovim ministarstvom, ali da neće pristati na njihove ultimatume niti podnijeti ostavku.


»Moja su im vrata uvijek otvorena. Za razgovor sam uvijek dostupan, pristupačan, ali želimo razgovarati. Ja ne prihvaćam ultimatume, jer mi se itekako međusobno dobro znamo. Razgovaranje u šatoru pod onakvim uvjetima i koristiti 100-postotne invalide kao nekakav štit, to jednostavno nije prikladno«, rekao je Matić u Dnevniku Nove TV.


Ponovio je da neće dati ostavku što od njega traže branitelji jer ga oni, istaknuo je, nisu ni postavili za ministra. »Oni su samo dio od pola milijuna branitelja. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni – može me smijeniti moj šef, predsjednik Vlade, mogu biti smijenjen na izborima, i smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto nažao i na štetu hrvatskih branitelja. Vjerujte, toliko sam se za ove tri godine polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i vjerujte, ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući«, poručio je.




Matić je u razgovoru izrazio žalljenje zbog sinoćnjeg samospaljivanja branitelja na mjestu prosvjeda, podsjetivši da od samog početka govori kako prosvjed nije potreban.


Na nezadovoljstvo branitelja zbog smanjenja iznosa opskrbina Matić odgovara da će one ostati u istom iznosu kroz jednokratne novčane naknade. Te je opskrbnine smanjilo Ministarstvo socijalne politike i mladih s 1100 na 800 kuna, a Matić objašnjava kako je to prihvatio nakon puno vaganja, kao reformsku mjeru koja se nakon 20 godina mora provesti u Hrvatskoj.


»Što se tiče branitelja, oni su do uvođenja ove mjere, dakle opskrbnine, imali primanja od 1097 kuna bez obzira da li se radi o samcu, branitelju sa suprugom ili s više djece. Tko želi pošteno pogledati, a istina je samo jedna, u ovom sustavu zajamčene minimalne naknade uvjetno rečeno samo je samac gubitnik jer je njemu s 1097 kuna išlo na 800 kuna. No, ministarstvo je napravilo program i putem jednokratnih novčanih naknada nadoknađujemo tu razliku, tako da taj samac branitelj i dalje dobiva 1100 kuna«, objasnio je.


Za rehabilitaciju, ortopedska pomagala i lijekove koje ratni invalidi traže, ali ih ne mogu dobiti preko HZZO-a, ministar kaže da 100-postotni invalidi prve i druge skupine u ostvarivanju tih prava nemaju nikakvih problema.


»Kad hrvatski branitelj 100-postotni invalid poželi ili ima potrebu otići u toplice on ide u najkraćem mogućem roku, da ne kažem u roku od 15 minuta«, rekao je.