Zašto i dalje plaćamo (pre)velike račune za toplinsku energiju?

Matematika ne laže: Grijanje je skuplje zbog krive formule, a ne razdjelnika?!

Bojana Mrvoš Pavić

Inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici konstruirao je novu formulu za obračun potrošnje koja onima s razdjelnicima jamči nižu cijenu grijanja. Sadašnju formulu je odredilo Ministarstvo gospodarstva, a čak i stručnjaci iz HERA-e za nju neslužbeno kažu da je jako loša i vodi u katastrofu! 



ZAGREB » Oko 150.000 kućanstava u Hrvatskoj grije se »na toplane«, odnosno priključeno je na neko od kogeneracijskih postrojenja u Zagrebu, Osijeku ili Sisku, ili, kao što je slučaj Rijeke, Splita i desetak drugih manjih gradova, toplinu primaju iz područnih, manjih toplana i kotlovnica. Rijeka takvih potrošača broji približno deset tisuća, u Zagrebu ih je najviše, oko 107 tisuća. I makar Zakon o zaštiti potrošača odavno kaže kako se sve javne usluge potrošaču moraju obračunavati prema stvarnoj potrošnji, većina od 150 tisuća kućanstava potrošnju toplinske energije plaća ovisno o kvadraturi stana.


   Razdjelnici


Od 2008. godine potrošače se poziva na ugradnju razdjelnika na radijatore, koji bi trebali jamčiti plaćanje samo potrošenog, pa je i nemali broj potrošača u tu investiciju, »tešku« oko 500 kuna po radijatoru, dakle ukupno 2.500 do tri tisuće kuna, ušao – i razočarao se. Kako unatrag nekoliko godina – a posebno nakon nedavnog poskupljenja grijanja za 37 posto u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i drugim gradovima koje grije HEP-Toplinarstvo – svjedoče građani, nakon ugradnje razdjelnika računi su im daleko veći nego prije, makar štede zatvarajući većinu radijatora u stanovima, i čak do 80 posto veći od računa u stanovima koji razdjelnike nemaju. Mnogi od razdjelnika zato odustaju, svjesni da su u vjetar bacili pozamašan novac.


  Problem nije u razdjelnicima, koji funkcioniraju svuda drugdje u Europi, već u našoj formuli obračuna potrošnje za kućanstva s razdjelnicima – tvrdi za Novi list inžinjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici, u kojoj se polovica onih koji su razdjelnike ugradili, već vratila obračunu po starom. Formulu je prije pet godina odredilo Ministarstvo gospodarstva, i makar su njene posljedice za građane vrlo skupe, grešku javno, barem ne službeno, nitko ne želi priznati. U Hrvatskoj regulatornoj energetskoj agenciji (HERA), službeno, ne bježe od činjenice da je formula loša i da je treba mijenjati, neslužbeno nam pak stručnjaci te agencije otvoreno kažu da je formula Ministarstva gospodarstva jako loša i vodi u katastrofu. No, da bi se mijenjala, netko prvo mora priznati da je pogriješio.


   Fleksibilnost




»Cilj ugradnje razdjelnika je obračun grijanja po potrošnji, čime bi se stimulirala štednja, i plaćali niži računi. Moja je matematička analiza pokazala da je zbog ovakve formule scenarij o računima većim kod onih s razdjelinkom negoli kod onih koji ga nisu ugradili, itekako moguć. Konstruirao sam novu formulu, odmah primjenjivu, koja pruža neusporedivo veću fleksibilnost. Ona svakom potrošaču s razdjelnicima jamči nižu cijenu grijanja po kvadratnom metru, od cijene za potrošače bez razdjelnika, dok je neutralna i prema dobavljačima, odnosno ukupna naplata iskorištene energije ostaje ista. Formulom se samo uvodi pravedna distribucija naplate među stanarima«, pojašnjava Hatzivelkos. Svoje će rezultate objaviti u sljedećem, travanjskom broju matematičkog časopisa »Poučak«.


  Drugim riječima, s ovakvom bi, postojećom formulom, razdjelnici imali smisla samo da ih ugrade apsolutno svi potrošači u određenoj zgradi. Zašto je država, odnosno lokalna samouprava poticala njihovu ugradnju, a u »promet« pustila problematičnu formulu, nije jasno. Formula inžinjera Hatzivelkosa i u ovakvoj bi situaciji, s djelomično ugrađenim razdjelnicima, tvrdi on, mogla pomoći. Struktura nove formule je takva da osigurava, kaže inžinjer, da svako kućanstvo s ugrađenim razdjelnicima plaća manji iznos (obzirom na površinu) od kućanstva koje nema ugrađene razdjelnike, i isto tako iznose koji su manji od onih prije ugradnje razdjelnika. Štoviše, zaključuje, ukoliko među kućanstvima s razdjelnicima barem jedno troši gotovo svu raspoloživu energiju, nova formula opet daje gotovo savršenu korelaciju između iznosa računa i potrošnje.


   Iskapčanje radijatora


Postojeća formula »jamči« samo ogromne razlike u cijeni koju za grijanje plaćaju kućanstva sa, i bez razdjelnika – neslužbeno se može čuti u HERA-i. Komentirajući izjave distributera, prema kojima se, zahvaljujući razdjelnicima, navodno postižu ukupne uštede toplinske energije do čak 40 posto, stručnjaci u HERA-i kažu kako se manje energije isporučuje jer su ljudi iskopčali svoje radijatore, no i dalje za njih plaćaju račune. »Ta je, postojeća formula, katastrofalna, nije zaslužila čak niti jedinicu, i Ministarstvo je mora hitno mijenjati«, iskreni su stručnjaci u HERA-i. Službeno, na upit što misle o prijedlogu inžinjera Hatzivelkosa, iz HERA-e, čijoj je upravi Hatzivelkos u prosincu predstavio svoju novu formulu i još čeka na njihov odgovor, odgovaraju kako »niti njegova formula ne može automatizmom jamčiti bolju preraspodjelu, a postojeću formulu ne mogu mijenjati dok detaljno ne prouče svaki novi prijedlog pa tako i formulu koju predlaže g. Hatzivelkos, kako bi bili sigurni da je bolja od postojećeg rješenja«. I službena HERA, drugim riječima, priznaje da postojeća formula ne valja, i da ju treba mijenjati. Preporuku za promjene Ministarstvu gospodarstva će, kažu, dati kad dobiju pokazatelje koji se mogu primijeniti na svakoj zgradi, a budu omogućavali bolju preraspodjelu.


  Kako zaključuje Hatzivelkos, veseli ga da HERA prepoznaje potencijal njegove nove formule, i volio bi u suradnji s njima napraviti komparativnu analizu efekata obiju formula. »Ne bježim od izazova, već nudim svoju pomoć. Najlošije rješenje bi bilo inercijom zaboravu prepustiti mogućnost pozitivne promjene«, ističe.